Duraković: Ne shvaćaju da si neuništiva zato što nisi samo država već više, važnije od svega, zemlja koja opstaje!

Preporučujemo

Piše: Akademik Esad Duraković za NAP

Bosna i Hercegovina – država i zemlja koja opstaje stotinama godina – danas svoj Dan nezavisnosti obilježava. Njena nezavisnost u svijetu je priznata, ali je i danas u mučnoj borbi za očuvanje iznova dosegnute nezavisnosti koju još uvijek, spolja i iznutra, ugrožavaju zlotvori: granicama opsjednuti susjedi i u njoj samoj moralne hulje i izdajnici. Prokletstvu granice, kao najopakijeg ljudskoga izmišljaja i tvorevine, Bosna bijaše stoljećima izložena, kao što je i sada – kada sitni susjedi hoće postati hegemoni tako što bi dugovjeke granice poništili ili razmaknuli.

- -

No, Bosna je ipak nezavisna i suštinski slobodna, dok umišljeni hegemoni nisu ni časni ni slobodni jer su u opsesiju granicama ropski i neljudski zatočeni. Bosna i njeni nenasilni sinovi patrioti – uz sve ostalo – su ponosni i dostojanstveni, za razliku od onih što na njene granice i slobodu zlikovački nasrću i onih što je iznutra izdaju gubeći dostojanstvo i ljudsko lice – kao zadnje hulje i ništarije.

***

Za tebe ovo, Bosno, nije ništa novo: na tebe su jurišale najmoćnije imperije, uspinjuće carevine, koje su potom nestajale, jer osvajajući druge same sebe su najzad urušavale; nesretno su nakon zenita kolabirale…

A ti si opstajala, u dostojanstvu i stasita, neuništiva identiteta – kao svjedok vremena i đavolje borbe oko tvojih granica. Stoljećima se prema tvojoj opstojnosti mjere mijene okolnoga svijeta. I uvijek si – u čudesnim reinkarnacijama – svoju nezavisnost vraćala i ovjeravala. Dugovječnija si, trajnija od umišljenih okolnih hegemona koji ni danas ne shvaćaju na čemu tvoja opstojnost počiva, otkuda tvoja snaga tokom višestoljetna vremena.

- -

Ne shvaćaju da si neuništiva zato što nisi samo država već jesi – prije i više, važnije od svega – zemlja koja opstaje kao takva uprkos raznovrsnim državnim nominacijama. Ti si uvijek u Evropi bila – a i danas si ostala – žarište kosmopolitizma, uzbudljiva i kreativnog susreta kultura, a povijest svjedoči i uporno naučava da se upravo time vitalnost osigurava.

Stoga, i danas imamo pravo i radost, na ovaj praznik, kazati da jesi Bosna ponosna i da ćeš opstati upravo ponosna – uprkos sitnim a neposustalim vanjskim dušmanima i domaćim huljama koji ne shvaćaju otkuda pristiže tvoja snaga što poput povijesne svjetlosti ništavnost njihovu osvjetljava.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...