Duraković: Šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem, zar ne čujete kako opet bubnjaju ratni bubnjevi?! 

Preporučujemo

“Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih protesta pred zgradom OHR-a.

“Za ove proteste mi imamo barem dva snažna razloga. Prvo, mi – građani Bosne i Hercegovine – gubimo povjerenje u političare jer redovno nakon izbora dokazuju kako su im prioritetni lični i partijski interesi koji su partikularni i kao takvi nisu u interesu jačanja državnosti BiH. Oni u pravilu i nažalost nemaju viziju države BiH dalje od jednog izbornog ciklusa. Drugi razlog našem protestu jest djelovanje visokog predstavnika koje je još više pogubno za državnost BiH i za njeno jačanje.

Umjesto da djeluje korektivno, da prevladava tenzije i krizu u ovoj zemlji, visoki predstavnik svojim anahronim mjerama učvršćuje konfliktne pozicije političkih subjekata u državi, sa vrlo izglednom perspektivom da ta negativna inercija – ohrabrena i osnažena upravo njegovim mjerama – dovede do dramatičnog, do krvavog raspada jedne drevne evropske zemlje, danas suverene članice UN”, kaže se u tekstu Durakovića.

Dakle, mi gubimo nadu u političare ove zemlje i naročito u visokog predstavnika od koga smo očekivali da zemlju povede u političku stabilnost i ekonomski progres, ali je već do sada ovu zemlju unazadio kako nismo mogli ni zamisliti.

“Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u ovoj napaćenoj zemlji. Građanskim protestom upozoravamo na vaše greške koje su fatalne za sudbinu ove zemlje. I pošto ste Vi i naši vjerolomni političari takvi kakvi jeste, apeliramo na intelektualnu i akademsku javnost, organizacije civilnog društva BiH, da se organizira Sabor građana BiH u zemlji i dijaspori, kako bi se artikulirala nužnost i mogućnosti očuvanja i jačanja državnosti BiH.

Poručujemo svijetu i vama, visoki Predstavniče, da je očigledno kako vi svojom pasivnošću tamo gdje je potrebna vaša akcija i vašim tragično pogrešnim intervencijama vraćate ovu zemlju i društvo na razinu konfliktnih plemenskih društava, unosite suštinski antidemokratske mjere sve do zastrašujućeg aparthejda. Time duboko unesrećujete ovu zemlju, time se stvara politička platforma za nove etničke sukobe u njoj, za njen raspad u novom krvoproliću, Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis. Ne slušate naše stalne zahtjeve da se BiH osigura samo ono što imaju i druge evropske demokratski uređene zemlje!”, ističe se dalje.

Najzad, snažno apeliramo na građane BiH da se masovno odazivaju na mirne proteste.

“Trgnite se i shvatite da je sudbinski ugrožena državnost BiH, a njenim gubitkom ostali bismo bez perspektive i mi i naše potomstvo. Odbranite svoje dostojanstvo i pokažite patriotsku osviještenost! Budite sigurni da od nas, od naše glasnosti, zavisi budućnost ove zemlje. Imamo prijatelja u svijetu koji hoće da nam pomognu u svojim vladama, ali d razlogom traže da se čuje i da se vidi naš protest, jer je to i za njih argument. Ti prijatelji u svijetu čude se našoj pasivnosti, našoj neshvatljivoj apatiji. Oko nas ponovo su zasvirale ratne trube. Zar ne čujete kako opet bubnjaju ratni bubnjevi?!

Podršku i pomoć našem ustavnom, našem građanskom patriotizmu, možemo očekivati samo ako jasno i glasno ponavljamo DA NAM JE STALO… I ako se ponašamo tako”, navodi se.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...