Dva lica čokolade: Hormon sreće, aktivnost mozga i štiti zube

Preporučujemo

Čokolada je visokohranljiv proizvod, sadrži vitamine grupe B i oksalnu kiselinu, kao i teobromin koji blago stimuliše nervni i kardiovaskularni sistem. Čokolada se uključuje u dijetu nakon dugih zaraznih i infektivnih oboljenja. Ova poslastica pomaže i u slučajevima depresivnog stanja. Kockica ovog deserta doprinosi proizvodnji endorfina i serotonina – poznatiji kao hormon sreće, budući da poboljšava raspoloženje i okrepljuje. Osim toga, čokolada stimuliše aktivnost mozga, poboljšava kvalitet intelektualnog rada i pamćenja.

Dijetetska svojstva

Danas stručnjaci skreću pažnju na dijetetska svojstva crne čokolade (gorke). Ona sadrži dosta flavonoida – antioksidansa, koji sprečavaju prekomjerne oksidativne procese u tijelu. Primijećen je pozitivan efekat čokolade na antikoagulativni sistem krvi i metabolizam lipida (masti). Pojedini kardiolozi iz Rusije preporučuju da se čokolada uvede u ishranu kao saveznik u prevenciji i liječenju aterioskleroze i ishemijske bolesti srca, ali je potrebno tačno utvrditi količinu u zavisnosti od njenog sastava.

- -

Čokolada je korisna za srce i krvne sudove zahvaljujući polifenolima koji se nalaze u zrnu kakaa: oni poboljšavaju krvotok i smanjuju opterećenje na srce. Kalijum i magnezijum iz zrna kakaa, samim tim i iz čokolade, neophodni su za normalan rad mišića i nervnog sistema. Treba napomenuti da čokolada nije tako loša za zube kao što su, naprimjer, karamela ili obični šećer. Zrna kakaa sadrže kakao-maslac, koji obavija zube zaštitnim slojem i štiti ih od propadanja, piše Oslobođenje.

Gojaznost i dijabetes

Ne preporučuje se upotreba čokolade u slučaju gojaznosti, dijabetesa, bolesti pankreasa i žučne kese, gihta, urotilijaze ili mokraćnih kamenaca oksalne kiseline. Kakao-zrnca nalaze se u prvim redovima tabele alergena i ukoliko je primijećena nepodnošljivost, trebalo bi izbaciti čokoladu iz ishrane. Nemojte jesti čokoladu ni tokom trudnoće i dojenja. Osim toga, pedijatri ne preporučuju čokoladu djeci do dvije godine, a mališani ne smiju da je jedu ni na prazan stomak. Treba napomenuti da je za djecu poželjna mliječna čokolada. Ljudi koji boluju od migrene treba da izbace čokoladu iz ishrane jer sadrži supstance koje izazivaju napade glavobolje. Sve je otrov i ništa nije lišeno toksičnosti, već samo količina čini namirnice netoksičnim. U slučaju direktnih kontraindikacija pojedite četvrtinu table crne čokolade nekoliko puta sedmično i to će vam donijeti korist, savjetuju zdravstveni stručnjaci.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...