Dva palestinska tinejdžera ubijena na granici pojasa Gaze

Preporučujemo

Dva Palestinca su ubijena i dva su ranjena u noći između subote i nedjelje, kada su se približili granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Dva ranjenika su prenijeta u bolnicu, a tek jutros su nađena dva tijela istočno od Rafe, prenose izraelski mediji saopštenje ministarstva.

- -

Izraelska vojska napala je 18 meta u pojasu Gaze u posljednja 24 sata u odgovoru na eskalaciju nasilja u enklavi koje je počelo eksplozijom naprave kraj granične ograde u kojoj su ranjena dva izraelska vojnika.

Vojska je saopštila da su rano jutros napadnuti ciljevi u Gazi u okviru odgovora na taj napad u kome su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, a dva umjerene, prenio je AP.

Navedeno je da su mete bile mjesta za proizvodnju oružja i infrastrukture za obuku pokreta Hamas, koji vlada pojasom Gaze. Izrael smatra tu organizaciju odgovornom za sve napade iz Gaze bez obzira na to ko ih izvodi.

Pogranično područje je uglavnom bilo mirno uz sporadično nasilje od posljednjeg rata 2014. godine. Međutim, napetost je pojačana nakon 6. decembra prošle godine kada je predsjednik SAD-a Donald Trump saopštio da priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.

- -

U najnovijoj eskalaciji nasilja ispaljena je sinoć raketa koja je pogodila kuću na izraelskoj teritoriji pričinivši štetu. Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se još nekoliko puta, ali je vojska rekla da su to bili lažni alarmi.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je jutros da je odgovor na eksploziju bio snažan i najavio da će se danas u podne razmotriti situacija.

Na pitanje o teškim uslovima u pojasu Gaze on je odgovorio da osnovna greška pitati se da li je Izrael pogriješio i podsjetio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa rivalskog Fataha koji vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, prestao da transferiše novac u Gazu, a transferisao je 260 miliona dolara.

“Hamas investira u rakete i tunele, ne infrastrukturu”, rekao je Liberman, dodavši da Izrael ne pokušava preuzeti kontrolu nad Gazom.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...