Dvije Koreje planiraju zajedničku organizaciju Olimpijskih igara 2032. godine

Preporučujemo

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u srijedu su izjavili da će se dvije zemlje zajednički kandidovati za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom samita u Pyongyangu dvojica lidera nisu dala nikakve dodatne detalje o tome koji bi gradovi bili kandidati za domaćinstvo igara.

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) inače ne objavljuje ime domaćina igara sedam godina uoči njihovog održavanja, tako da dvije Koreje imaju vremena do 2025. godine da pripreme zajedničku kandidaturu.

Ranije je i Njemačka objavila da planira kandidaturu za organizaciju igara 2032. godine, kao i australijski Brisbane. Osim njih interes za domaćinstvo 2032. pokazao je i Olimpijski komitet Indije.

Južna Koreja je već dva puta bila domaćin Olimpijskih igara, ljetnih 1988. u Seulu i zimskih februara ove godine u Pyeongchangu. Sjever nikada nije imao priliku ugostiti tako veliki sportski događaj.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...