Dvije Koreje planiraju zajedničku organizaciju Olimpijskih igara 2032. godine

Preporučujemo

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u srijedu su izjavili da će se dvije zemlje zajednički kandidovati za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom samita u Pyongyangu dvojica lidera nisu dala nikakve dodatne detalje o tome koji bi gradovi bili kandidati za domaćinstvo igara.

- -

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) inače ne objavljuje ime domaćina igara sedam godina uoči njihovog održavanja, tako da dvije Koreje imaju vremena do 2025. godine da pripreme zajedničku kandidaturu.

Ranije je i Njemačka objavila da planira kandidaturu za organizaciju igara 2032. godine, kao i australijski Brisbane. Osim njih interes za domaćinstvo 2032. pokazao je i Olimpijski komitet Indije.

Južna Koreja je već dva puta bila domaćin Olimpijskih igara, ljetnih 1988. u Seulu i zimskih februara ove godine u Pyeongchangu. Sjever nikada nije imao priliku ugostiti tako veliki sportski događaj.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...