Dvojica muškaraca u Sarajevu se predstavljala kao pripadnici LGBT zajednice pa pljačkali strance

Preporučujemo

Općinski sud Sarajevo odredio je pritvor za dvojicu muškaraca zbog činjenja krivičnih djela “Razbojništvo” i “Ucjena”.

Na prijedlog postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor I.M (26) i B.I. (22) koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo “Razbojništvo” i krivično djelo “Ucjena” dok je I.M. osumnjičen i za krivično djelo iz člana 74. ZONDINOM-a.

Naime, osumnjičeni su najranije od sredine oktobra 2023. godine pa do lišenja slobode – predstavljajući se kao pripadnici LGBT zajednice – dogovorili susrete sa drugim muškarcima, od kojih najveći broj stranih državljana koji su turistički boravili u posjeti Bosni i Hercegovini, da bi potom nad istima počinili krivično djelo razbojništva, prijeteći im nasiljem i otkrivanjem drugim njima bliskim licima seksualnu orijentaciju.

Ovlaštena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i to Policijske Uprave Novi Grad u saradnji sa Policijskom upravom Centar su otkrili izvršioce i nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, odnosno zbog bojazni da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

“Istraga u ovom predmetu se nastavlja”, saopćili su iz Tužilaštva KS.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...