Džaferović i Jenča o aktuelnoj političkoj krizi

preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio Miroslava Jenču, pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na blokadu državnih institucija i prijetnje unilateralnim narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović potcrtao je da je krucijalni uslov pravne i sveukupne sigurnosti u Bosni i Hercegovini poštovanje daytonskog sistema, uključujući osnovne elemente Daytonskog sporazuma kao što su Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Ured visokog predstavnika, EUFOR i NATO štab u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednici misije SFOR-a.

Džaferović je kazao da je formiranje dodatnih državnih institucija provedeno u skladu s odredbama Daytonskog sporazuma, uz pristanak svih u Bosni i Hercegovini, te podršku sveukupne međunarodne zajednice, te da bi potkopavanje ostvarenog napretka ugrozilo mir u Bosni i Hercegovini, kao i čitavoj regiji.

Pročitajte:  Politico: Gledamo li kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...