Džaferović razgovarao sa Sinanoglu o saradnji BiH i UN

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je rezidentnu koordinatoricu UN-a za BiH Sezin Sinanoglu.

Razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda, te o projektima koje  organizacije UN realiziraju u našoj zemlji.

- -

Koordinatorica Sinanoglu istaknula je da UN ima izuzetno dobro saradnju sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Informirala je Džaferovića o reformi unutrašnje organizacije UN-a, čime će suštinski biti ojačano prisustvo ove organizacije u BiH.

Razgovarano je o projektu Dijalog za budućnost, kojeg su zajednički inicirali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i UN, a koji bi u narednoj fazi trebalo da bude proširen na zemlje regije. Naglašeno je da je to pravi put za uspostavljanje dijaloga, vraćanje povjerenja među narodima i očuvanje stabilnosti u regiji.

Tema razgovora bila je i migrantska kriza, te potreba da se na tom planu dodatno unaprijedi saradnja vlasti BiH i UN-ovih organizacija. Sinanoglu je istaknula da UN trenutno osigurava  smještaj za 3.000 od ukupno prisutnih oko 4.000 migranata u BiH.

Sinanoglu je pohvalila posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi UN-ovog programa održivog razvoja „Agenda 2030“.

- -

Član Predsjedništva BiH Džaferović dao je punu podršku aktivnostima UN-a u našoj zemlji,  izrazivši očekivanje da će saradnja na realizaciji svih zajedničkih projekata u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...