Džindić: Ne možemo svi prebaciti sistem grijanja sa plina na struju, načinili bi veliku štetu

Preporučujemo

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić komentirao je da li je plin energent sa najboljom cijenom u FBiH te šta je sa problemom zagađenosti zraka u zimskom periodu.

Istakao je ministar da FBiH nikada nije ostala bez sigurnog i stabilnog snabdijevanja energetima.

“Ono što je u nadležnost ovog ministarstva, to je električna energija. Dakle nismo nijedan problem. Morali smo određene korekcije procedurama napraviti iz više razloga. Napravili smo varijantu da budemo energetski nezavisni što se tiče električne energije. Dakle ono što proizvodimo tu smo potpuno nezavisni i autonomni”, kazao je Džindić.

Naglasio je da je prelazak na Turski tok bio potpuno opravdan i ispravan potez.

“Treba biti jasno svima nama da ne smijemo iskoritistiti ovu informaciju i da sutra svi poletimo da prebacimo sistem grijanja sa plina na električnu energiju čime bi načinili veliku štetu čitavom elektroenergetskom sistemu. I dalje je plin kao energent, koji ima najbolju cijenu u Federaciji u cijelom regionu, isplativ energent i on je ispod cijene koštanja električne energije u ovom trenutku za grijanje”, istakao je Džindić za FTV.

Mišljenja je kako je zagađenost Sarajeva kantonalni problem čije rješavanje nikada nije “pomaknuto s mjesta”.

“Nisam siguran da je prelazak na plin jedino rješenje. Jedno od rješenja jeste ali kombinacija toplifikacije grada sa ovim sredinama oko grada iz TE Kakanj gdje imamo jeftinu toplotnu energiju. Kombinacija sa prelaskom velikih ložišta na plin ili neko alternativno gorivo, bi moglo zajedno riješiti problem”, zaključio je.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...