Džindić tvrdi: Vlada FBiH ispoštovala dogovoreno u vezi Željezare Zenica

Preporučujemo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do sada je izdvojila oko milion i po KM za uvezivanje radnog staža i drugu pomoć da bi Privredno društvo Željezara Zenica riješilo probleme u svom poslovanju, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za medije nakon 134. sjednice Vlade FBiH na kojoj je podnio usmenu informaciju o stanju u ovom privrednom društvu.

Naglasio je da se Federalna vlada drži dogovora s predstavnicima radnika i privremenim stečajnim upravnikom, postignutom na sastanku tokom posjete delegacije Vlade FBiH Zeničko-dobojskom kantonu.

– Do sada smo održali 31 sastanak o ovoj temi. Na jednom od sastanaka, kojem su prisustvovali privremeni stečajni upravnik i predstavnici radnika, niko nije rekao ništa protiv prijedloga da, ako sud donese odluku da idemo u stečajni proces 120 radnika bude angažirano u novoj firmi, koja će nastati u stečaju, da dio ide u mirovinu, a da razlika, sotinjak njih, na biro, s tim da nađemo sredstva za otpremnine – istakao je Džindić.

On smatra da je bolje od 364 radnika zbrinuti 120, nego izgubiti sve.

Rekao je da su taj dan svi pristali na taj koncept, te da Vlada FBiH nije ništa promijenila.

– Za stečajno ročište je bio definiran 8. februar, kada ćemo odrediti u kojem smjeru se ide, danas sam dobio informaciju da će to biti i ranije, zbog hitnosti, negdje oko 17. ovog mjeseca – naveo je Džindić.

Naglasio je da je Vlada učinila sve po dogovoru i da nastavak zavisi od sudske odluke.

Nadzorni odbor ovog privrednog društva, koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, i priprema ishranu za firme koje posluju u krugu Željezare Zenica, je zbog loše situacije i blokade računa donio Odluku o davanju saglasnost za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...