Ebrahim Raisi, novi predsjednik Irana i bivši šef iranskog pravosuđa

preporučujemo

Konzervativni kandidat i bivši šef iranskog pravosuđa Ebrahim Raisi, prema prvim zvaničnim podacima pobjednik je 13. predsjedničkih izbora čime je postao osmi predsjednik Irana, javlja Anadolu Agency (AA).

Ljudi u Iranu izašli su jučer na birališta da bi izabrali novog predsjednika. U državi s približno 83 miliona stanovnika, pravo glasa imalo je 59.310.307 birača.

Na izbore je izašlo tek oko 47 posto biračkog tijela Irana, što je značajno manje nego na prošlim izborima.

Raisi je rođen 14. decembra 1960. godine u Mashadu. Advokat Reisi karijeru je počeo 1981. godine kao tužilac Kereca. Brzo je napredovao i ubrzo postao zamjenik državnog tužioca Teherana.

Raisi je bio dio odbora koji je 1988. godine, po uputama iranskog revolucionarnog vođe Ajatolaha Homeinija, odlučio pogubiti zatvorene protivnike režima.

Raisi je bio dio četveročlane delegacije koju protivnici režima nazivaju “komitetom smrti”. Tvrdi se da je u to vrijeme pogubljeno oko 3.000 ljudi.

Raisi, koji je brzo napredovao na državnim položajima za vrijeme Ali Hameneija, nakon smrti Homeinija, u periodu 1989.-1994. obnašao je funkciju glavnog tužioca Teherana.

Imenovan je za šefa Državne revizorske institucije 1994. godine, a na tom položaju ostao je deset godina.

Raisi je 2004. godine imenovan na mjesto prvog zamjenika šefa pravosuđa. Imenovan je na mjesto glavnog tužitelja Irana 2014. godine.

Raisi, koji je bio kandidat na predsjedničkim izborima održanim 19. maja 2017. godine, izgubio je od trenutnog predsjednika Hassana Rouhanija.

Raisi, 60-godišnji aktualni čelnik iranskog pravosudnog sistema je pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Ostala tri kandidata u utrci bivši zapovjednik vojske Revolucionarne garde Mohsen Rezaee, zastupnik Emir Hossein Kadizade Hashemi i bivši guverner Centralne banke Abdunnaser Himmeti čestitali su Raisiju pobjedu.

Aktuelni predsjednik Irana Hasan Rouhani također je izjavio da je iranski narod odlučio ko će biti predsjednik i da će mu predati dužnost nakon 45 dana.

Najnovije

Tviteraši pozvali Čovića da čestita Veležu, a zatim ga ošišali

Nakon sinoćnje historijske pobjede Veleža u utakmici protiv grčkog AEK-a, na društvenim mrežama zavladalo je totalno ludilo.  Na društvenoj mreži...