Edin Pašić za “Index” o rastu cijena: Nema razloga da dođe do poskupljenja struje, osim čiste pohlepe EPBiH da je proda skuplje

preporučujemo

Udar na ionako plitke džepove građana se nastavlja, jer cijene životnih namirnica, ali i ostale robe, i dalje rastu,

“Preko noći” su porasle cijene i pekarskih proizvoda u Sarajevu, a vlasnici to pravdaju poskupljenjem cijene ulja.

Slobodno tržište

Edin Pašić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo za “Index” kaže kako ne postoji način da se cijene kontrolišu i ograniče.

–  Većina normalnog svijeta se bazira na slobodnoj ekonomiji, gdje možete formirati cijenu kako hoćete. Međutim, postoje drugi državni načini na koje se stvari mogu kontrolirati, koje mi zapravo ne koristimo. Zaista jeste cijena ulja porasla i raste od avgusta prošle godine, to nije nikakva vijest i raste na globalnom nivou. Problem je što mi nemamo način da to kontroliramo nekim robnim zalihama, gdje bismo imali to ulje kupljeno po jeftinijoj cijeni pa ga plasirali na tržiše da se ta cijena poravna. A što se tiče rasta i opadanja cijena, to diktira tržište. Neko ko, recimo, ima pekaru može podići na tri marke kroasan, a vi možete otići tamo gdje je marka – rekao je Pašić.

Cijene radnika i uglja iste

Pitali smo ga kako komentira navode EPBiH da poskupljenje struje privredinicima, koje bi trebalo ići i do 125 posto, neće osjetiti građani, jer cijena struje za stanovništvo ostaje ista.

– Ne postoji danas ljudska aktivnost koja u nekoj fazi ne uključuje struju. Ako poskupite jedan dio te aktivnosti, logično je da će poskupiti i sama aktivnost u određenom procentu. Tako da je nemoguće da ništa ne poskupi, ako poskupi struja. Koliko vidim vrši se pritisak da ne dođe do poskupljenja, jer objektivno zaista u BiH nema razloga za tim, osim čiste pohlepe da EPBiH proda skuplje tu struju, nego u inostranstvu, jer je u inostranstvu poskupila stuja. Ali, recimo, kod nas nisu skočile cijene radnika koji kopaju ugalj, nije skočila cijena samog uglja, nije skočila cijena ničega što učestvuje u proizvodnji same struje, tako da zaista nema razloga da poskupi struja – zaključuje Pašić na kraju razgovora.

Pročitajte:  Zašto tonu "Krekinog" lignita EPBiH i dalje plaća ispod vrijednosti troškova kopanja i rudnike gura u finansijski bezdan?

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...