Efendić: Davanje dodatne uloge kantonima bi bilo pogubno i kraj krhke demokratije

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić smatra da je potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH prema kojoj bi uspostava vlasti u Federaciji BiH ovisila od skupština kantona bila besmislena.

Lider SBiH komentirao je potencijalni model nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojim se u suštini imenovanje Vlade FBiH prepušta volji zastupnika tri kantona.
“Davanje dodatne uloge kantonima u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH bilo bi pogubno i označilo bi kraj ionako krhke demokratije. I prema sadašnjim rješenjima, koja su dodatno radikalizirana posljednjim nametanjima od strane visokog predstavnika, besmislen je sistem u kojem od izbora za skupštine kantona zavisi uspostava vlasti u Federaciji BiH. To je ono što treba promijeniti, a ne dodatno uvoditi kantone (u tom slučaju čitaj ‘entitete’), u proces uspostave vlasti na nivou Federacije BiH. Time bi uloga visokog predstavnika izgubila svaki smisao i podršku”, kazao je Efendić za Klix.ba.

Podsjećamo, Schmidt bi naredne sedmice mogao nametnuti nove izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se “deblokirao” proces formiranja nove entietske vlade.

Novo nametanje OHR-a bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...