Efendić: Dok se komesar Halilović borio s ubicom, Konaković je radio na njegovoj smjeni!

Preporučujemo

Načelnik Novog Grada Semir Efendić, na svom Facebook profilu napisao je sinoć post o negativnoj ocjeni koju je Nezavisni odbor dao policijskom komesaru Kantona Sarajevo  Mevludinu Haliloviću.

Njegovo mišljenje prenosimo u cijelosti:

- -

“Čestitke MUP-u Kantona Sarajevo i komesaru Mevludinu Haliloviću na uspješno okončanoj potrazi za serijskim ubicom Edinom Gačićem. Bila je to jedna od najobimnijih akcija potrage ikada provedena u našoj državi, nakon koje će konačno odahnuti brojni uznemireni građani, ali i roditelji i porodice hiljada policijskih službenika koji su učestvovali u ovoj potjeri rizikujući svoje živote.

Nažalost, ali i na sreću, upravo dok se komesar MUP-a KS sa svojim momcima borio da otkloni jednu od najvećih opasnosti po sigurnost građana u zadnjem desetljeću ili više, stranka Narod i pravda i predsjednik te stranke Elmedin Konaković putem Nezavisnog odbora bavili su se smjenom komesara Mevludina Halilovića! Neki će reći da je to koincidencija, a neki da je Božija odredba, da se ova dva događaja sastanu u vremenu u istom satu, možda i minuti, pa da i slijepcu bude jasno šta i kako radi stranka koja na sva zvona govori o borbi protiv korupcije.

Današnji postupak Nezavisnog odbora je prvorazredni čin političke korupcije jer je isključivo politički dirigovan od strane stranke Narod i pravda, i iza njega ne stoje nikakvi argumenti. Nezavisni odbor trebao bi biti nezavisno tijelo za civilni nadzor nad radom policije upravo kako bi se izbjegla politička kontrola i miješanje naročito u operativni rad policije. Koliko je taj odbor nezavisan najbolje govori činjenica da je njegov doskorašnji član i predsjednik Admir Katica naprasno postao ministar MUP-a u Vladi KS, i to ispred stranke Narod i pravda. Taj isti čovjek do tada je bio šef kabineta predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije, a koje je etnički očistilo Bošnjake iz pravosudnih institucija.

Zanimljivo je također da je u isto vrijeme kada Nezavisni odbor započinje proceduru smjene policijskog komesara Halilovića, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto javno čestita komesaru Haliloviću i pripadnicima MUP-a KS na uspješno izvedenoj današnjoj akciji. Međutim, i bez obzira na ove čestitke, uzme li se u obzir dosadašnja praksa funkcionisanja vladajuće šestorke, teško je očekivati da će prevladati razum i da će se spriječiti političko iživljavanje od strane Konakovića i njegovih jataka nad odgovornim i stručnim ljudima poput komesara Halilovića koji svoj posao rade časno i pošteno”.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...