Efendić domaćin: Delegacija iz Azerbejdžana položila cvijeće na spomenik žrtvama genocida u Parku prijateljstva na Dobrinji

Preporučujemo

Predstavnici Općine Novi Grad zajedno sa članovima delegacije iz Azerbejdžana i Republike Turske koja boravi u trodnevnoj posjeti ovoj lokalnoj zajednici i BiH, posjetili su Park prijateljstva na Dobrinji, gdje su odali počast  žrtvama genocida u BiH i žrtvama masakra počinjenog nad civilima u azerbejdžanskoj pokrajini Hodžali, te položili cvijeće na spomen-obilježje.

Delegaciju čine načelnici pet općine iz Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, gdje je delegacija Općine Novi Grad Sarajevo početkom augusta ove godine bila u posjeti. Predvode je Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB) i Tamraz Tağıyev, predsjednik Unije gradskih općina Azerbejdžana.

- -

Prijateljstvo naroda Azerbejdžana i BiH datira još od bratimljenja grada Sarajeva i Bakua prije 40 godina. To prijateljstvo se dalje gradilo tokom 1992. godine, kada smo prošli sličnu patnju, pokolj civila u Hodžaliju i agresiju na našu zemlju. To vrijeme simbolizira i spomenik u Parku prijateljstva kojeg čine dvije majke od kojih je jedna iz BiH, a druga iz Azerbejdžana.

Izgradnju Parka i spomenika finansirao je Fond „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan, a otvorila ga je Lejla Aliyev, kćerka predsjednika Republike Azerbejdžan 2012. godine.

Ovom prilikom načelnik Semir Efendić kazao je da delegacija iz Azerbejdžana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a da je Općina Novi Grad njihov domaćin, te da su pored Novog Grada posjetili i općine Konjic i Olovo.

- -

„Danas smo u Parku prijateljstva koji je izgrađen uz pomoć države Azerbejdžan položili cvijeće na spomen-obilježje žrtvama Srebernice i Hodžalija, a jučer smo položili cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja za šehide i poginule borce ispred zgrade Općine Novi Grad. Azerbejdžan je država koja je imala sličnu prošlost kao i BiH, 90-tih godina su imale ratne sukobe koji su efektirali sve ono što se danas dešava u ove dvije države. Danas je Azerbejdžan izuzetno bogata država koja se ubrzano razvija i nadam se da će ova saradnja u budućnosti rezultirati konkretnim projektima. Postoje velike mogućnosti za razvijanje saradnje kako u oblasti kulture tako i u oblasti privrede, a ima prostora za trgovinsku razmjenu, izvoz naših proizvoda u Azerbejdžan, kao i uvoz iz Azerbejdžana u BiH“, kazao je općinski načelnik.

Zakir Yafarov, načelnik Općine Yasamal istakao je da su u BiH došli kao gosti ispred Unije općina turskog svijeta. „Ova posjeta je bila jako korisna za nas i žao nam je što je bosanski narod prošao kroz istu tragediju kao i azerbedžanski narod. Razgovarali smo o pobratimskoj saradnji između dvije općine i nadam se da će to biti nastavak saradnje dvije zemlje“, izjavio je Yafarov.

Članovi delegacije također su obišli Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Nedžarićima i sportsku salu Centra čiju je rekonstrukciju i dogradnju također finansirala Fondacija „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan. Obilasku su prisustvovali i članovi Komisije za saradnju sa lokalnim zajednicama u BiH i inostranstvu Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...