Efendić: Kako Vlada FBiH ima stotine miliona KM za različite programe, a nema pola miliona ili million za Zrak?  

Preporučujemo

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) iskazao je zabrinutost zbog situacije u kojoj se već duže nalazi fabrika Zrak, koja posluje u ovoj lokalnoj zajednici, te iskazao bojazan da će ona biti zatvorena zbog nemara Vlade Federacije BiH.

Podsjetio je da sindikalisti Zraka traže da se isplati šest zaostalih plata te su najavili da će ispred Vlade FBiH postaviti šatore ako se problemi ne riješe u sljedećih deset dana. Efendić je poručio entitetskoj vlasti da je šokiran njenim odnosom prema tvornici čij je ona većinski vlasnik.

Firma je na izdisaju, tri-četiri mjeseca traje štrajk. Tu je veliki broj mladih kojima smo finansirali program za prekvalifikaciju. Vlasnik ne vodi računa o firmi. To je slučaj i sa Binasom, BNT-om i drugim firmama – istakao je Efendić.

Dodao je da Vlada FBiH ima stotine miliona KM koje daje za različite programe, te upitako kako nema pola miliona ili milion KM za Zrak.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije stoji iza 215 mniliona KM za kineske partnere za pripremne radove za Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Bacili su 215 miliona KM, a nemaju miliona KM za Zrak, firmu koja postoji duže od 70 godina. Strah nas je da Zrak ne završi kao Fabrika duhana Sarajevo (FDS) ili Standard – ukazao je.

Prema Efendićevim riječima, jedini problem Zraka su dugovanja. Tvrdi da su entitetske vlasti obećavale pomoći, ali da, ako da sudeći po svemu, od toga nema ništa. Podsjetio je da je postojao dogovor sa premijerom FBIH Fadilom Novalićem i ministrom Nerminom Džindićem da će pomoći da dobije kredit od Razvojne banke, ali da od toga “ništa nije bilo”.

Problem su, dodaje,i sudske presude za izmirenje dugovanja bivšim radnicima.

Općina Novi Grad je bila spremna da pomogne za nastavak proizvodnje, ali da vlada riješi pitanje dugovanja. Dugovanja rudnika prema poreznoj upravi su više od 500 miliona KM. Ovdje imamo dug prema poreznoj koji nije definisan i vlada može napraviti reprogram duga. Bio slučaj prošle godine kada je Zrak naplatio poslove, ali se sav novac skinuo za dugovanja prem nekadašnjim radnicima u Varešu zato što niko nije radio svoj posao i raščistio situaciju – istakao je Efendić.

Podsjetio je da je riječ o tvornici, čija je djelatnost rijetka na ovim prostorima te napomenuo koja je nekada zapošljavala 4.000 radnika.

Efendić je da ni ministra Džindić ništa nije uradio da se situacija popravi. Kazao je da “ministar čeka da se firma raspadne, ljudi odustanu i odu kući, da se krene sa stečajem i rasprodajom imovine”

Zato nas razvlače godinu dana bez ikakvog konkretnog poteza – mišljenja je.

Nada se da će Vlada FBiH odgovoriti na pismo namjere općine.

Želimo da se firma spasi. Ako ne znaju kako će, mi imamo prijedlog – poručio je Efendić, koji je podsjetio i na propast drugih javnih privrednih subjekata, poput FDS-a i BH Airlinesa.

Osvrnuo se i na stanje u goraždanskoj kompaniji Ginex.

Vidimo da vlada ometa i Ginex. Cijelo Goražde je moralo izaći da zaustavi vladu. Ginex ima značajnu dobit i tamo su pokušali vršiti intervencije. Njima je to teret. Ne uputšaju se da riješe problem namjenske industrije – kaže Efendić.

Tvrdi da je bilo dogovoreno da Razvojna banka FBiH da kredit Zraku, ali da to nije realizovano nakon što je došlo do promjene na poziciji direktora ove banke. Nezadovoljan je i odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema namjenskoj industriji u Sarajevu, istakavši da nije pokazala ni “interes, ni osjećaj”.

 

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...