Efendić, Kasumović i Ogrešević: Ovo je posljednja šansa da nešto uradimo za ovu državu

Preporučujemo

Nakon sastanka predsjednika stranaka Osmorke u sjedištu SDP-a u Sarajevu, javnosti su se obratili predsjednici Stranke za BiH Semir Efendić, NES-a Nermin Ogrešević i BHI-KF Fuad Kasumović.

Efendić je istakao kako nisu razgovarali u vezi imena ko će vršiti uloge premijera i ministara te da se usaglasio se okvirni programski dokument. Također je kazao da je među strankama usaglašeno da će konkretne mjere biti potpisane prije formiranja vlasti.

Na pitanje o sastanku Nermina Nikšića sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, Efendić je rekao da je taj sastanak bio vezan za Narodnu skupštinu RS-a, tj. za način glasanja predstavnika Pokreta za državu, a vezano za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz entiteta RS.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević najavio je da će u petak biti upriličeno potpisivanje sporazuma sa HDZ-om, te da će se nastaviti raditi na usaglašavanju prioriteta koje će biti spremni dok se stvore uvjeti za formiranje vlasti.

“Prioritet za Krajinu je putna infrastruktura, to je prvi prioritet kad je u pitanju USK-a i misilim da se svi u BiH slažemo da taj dio BiH treba uvezati sa našim glavnim gradom,” kazao je Ogrešević.

Na pitanje da li misle da će HDZ odustati, rekao je da ne može ulaziti u glave ljudi, ali da oni nisu ušli u proces da bilo koga varaju i da ne očekuje da će HDZ to uraditi. Također, istakao je da je NES u pregovore ušao sa punim kapacitetom i da će tako i ostati.

Predsjednik Bosanskohercegovačke incijative Kasumović Fuad potvrdio da je usaglašen okvirni sporazum i pozvao je sve medije da u 11 sati na Dan državnosti dođu u Parlament BiH gdje će Dragan Čović (HDZ) i Nermin Nikšić u ime koalicije potpisati koalicioni sporazum.

“Ovo je zadnja šansa da se nešto uradi sa ovom državom. Molim medije i sve za malo strpljenja i da pomognu ovim ljudima da pokušaju nešto promijenit. Nastavak onog što je bilo ne ide u korist ikome”, poručuio je Kasumović.

O eventualnom učešću HDZ-a u vlasti u ZDK, kazao je da su prije formiranja vlasti razgovarali te da su mu iz HDZ-a rekli da će pristupiti ako on bude imao 18 ruku, a da je on na to bio decidan da mu tada neće trebati. Kasumović je rekao i da je u koalicionom sporazumu u ZDK predviđeno da je za primanje novih stranka potreban konsenzus.

Izvor: Klix.ba

Najnovije

Ukrajinci tvrde da će nova ruska ofanziva početi u narednih deset dana

Neimenovani zvaničnik Oružanih snaga Ukrajine za Financial Times je rekao da Rusija planira u narednih deset dana pokrenuti novu...