Efendić, lider SBiH: BiH se mora početi graditi kao nacionalna država Bosanaca i Hercegovaca!

Preporučujemo

Onaj ko stvarno želi, a trebalo bi to da žele visoki predstavnik i međunarodna zajednica, dobro ovoj zemlji i njenim građanima, ona bi morala da se počne graditi kao jedna drugačija država, kao nacionalna država Bosanaca i Hercegovaca, poručio je između ostalog Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH gostujući na Hayat TV.

“Svi bi u njoj morali imati prava samo zato što su građani ove zemlje, a ne zato što Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Mi vidimo da Čović traži jednakopravnost za hrvatski narod. Neka on traži jednakopravnost za svakog građanina i nema nikakvih problema. Kako ćemo mi Jevreje koji ovdje žive 500 godina  proglasiti ostalima? Što bi oni bili ostali ako su građani ove zemlje”, kazao je Efendić te dodao:

- -

“Ili, ako kažemo da su Srbi konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini. Koji Srbi? Je li i oni iz Beograda? Imamo Milorada Dodika koji kaže da on neće da je bosanski Srbin.
Je li to znači da su svi Srbi, kompletno kao narod, konstitutivni u Bosni i Hercegovini? Ja mislim da nisu, da oni iz Šapca, iz Čačka nisu ovdje konstantni,nego samo oni koji žive u Bosni i Hercegovini. Kako se oni zovu? Bosanci i Hercegovci!

I samo, kao takvima, im može pripadati pravo da upravljaju ovom državom jer ovdje plaćaju porez. To je vrlo jednostavno, tako funkcionaru sve zemlje na svijetu. Ovo je zemlja Bosanca i Hercegovaca, svih njenih građana, i samo kao takvima im pripada jednakopravnost i pravo da učestvuju u donošenju odluka”, dodao je Efendić.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...