Efendić: Neka ostane zabilježeno da je Trojka bila spremna i pokušala napraviti etnički Ustavni sud

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić osudio je ideje da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine popunjava po etničkim kriterijima.

 

- -

“Jedna od institucija Bosne i Hercegovine za koju Ustavom BiH nije propisana nikakva etnička vrsta popunjavanja je Ustavni sud. Dakle prema ustavu biraju se 4 sudije iz Federacije BiH, 2 iz RS, i 3 sudije bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Problem zbog kojeg je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna zemlja je što etničko popunjavanje i etnički način odlučivanja blokira sve institucije i procese čime je demokratija potpuno poništena iako formalno imamo izbore”, saopćio je on.

Efendić dalje poručuje da “znamo koje snage i kojim metodama su dovele do toga da se u Dejtonu dobije etnički ustav”.

“Tada je to moglo imati opravdanje samo u jednom cilju, da se umjesto rata dobije mir. Ali neka ostane zabilježeno da danas, neke druge političke snage iz Sarajeva koje se zovu “trojka”, traže da i Ustavni sud bude uređen i popunjen na etnički način. Njihovo opravdanje nije postizanje mira nego ostanak na vlasti koju su im u ruke dali Čović i Dodik, uz uslov da prodaju državu i njene institucije, Ustavni sud i Predsjedništvo države. Neće im to proći. Ali neka ostane zabilježeno da su bili spremni i pokušali napraviti etnički Ustavni sud”, poručio je Efendić.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...