Efendić o vraćanju carinskog terminala u gradsku zonu: Razlozi za ovakve odluke isključivo su koruptivne naravi i nemaju nikakvo funkcionalno opravdanje

Preporučujemo

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu nezadovoljan odlukom novog rukovodstva Uprave za indirektno oporezivanje BiH, imenovanog od strane tzv. “trojke”, koje planira vratiti carinu u gradsku zonu u Haliloviće, što bi povećalo gužve u saobraćaju i zagađenje. Razlozi za ovakve odluke isključivo su koruptivne naravi i nemaju nikakvo funkcionalno opravdanje, ističe Efendić.

– Institucije Bosne i Hercegovine koje su preuzele separatističke politike mogu donositi samo odluke koje su štetne za narod, a posebno za ljude u Sarajevu, pa konkretno i u Novom Gadu.
Nakon što je carinski terminal bio izmješten na adekvatnu lokaciju izvan gradske zone u Rajlovac, novo rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje BiH čije imenovanje je omogućila (prodala) tzv. trojka pokušava carinu, a time i hiljade šlepera vratiti u gradsku zonu u Haliloviće i time ponovo povećati gužve u saobraćaju i zagađenje koje uzrokuju kamioni pod teretom.
Razlozi za ovakve odluke isključivo su koruptivne naravi i nemaju nikakvo funkcionalno opravdanje.
Osim ovoga u Upravi za indirektno oporezivanje odlukama novog direktora Zorana Tegeltije (SNSD) na mjesto direktora 3 od 4 regionalna ureda carina imenovani su Srbi. Prije dolaska na vlast trojke, dva regionalna direktora bili su Bošnjaci, jedan Hrvat i jedan Srbin. Sada tri Srbina, jedan Hrvat i nula Bošnjaka, poručio je Efendić.
Podsjetimo, Sektor za carine je 2020. godine preselio carinu iz Halilovića u Rajlovac, nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH provela oglas za prikupljanje ponuda za carinski terminal Sarajevo te kao najpovoljniju ponudu odabrala “Centralni terminal” (CTS) d.o.o. u Rajlovcu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u toku je odabira novog držaoca carinskog terminala u Sarajevu, saznaje Akta.ba.

- -

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u toku je odabira novog držaoca carinskog terminala u Sarajevu, a kako Akta.ba nezvanično saznaje, ishod ovog postupka je već poznat te je u pripremi ponovno preseljenje Carinskog terminala Sarajevo u Haliloviće.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...