- Advertisement -

Efendić: Priča o autoindustriji općine Novi Grad Sarajevo je jedna od najboljih u BiH i regiji

Preporučujemo

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) istakao je podatke za koje smatra da potvrđuju da je autoindustrija u ovoj općini, kako je naveo, jedna od najboljih priča u Bosni i Hercegovini i regiji.

-Priča o autoindustriji u općini Novi Grad jedna je od najboljih u našoj državi i regiji. Ta industrija u našoj općini nije postojala ni u vremenu bivše Jugoslavije, a poznato je da su veliki kapaciteti bili u Vogošći. Za ovu priču posebno me veže činjenica da sam kao načelnik prvu građevinsku dozvolu potpisao upravo za proizvodni pogon na Lokaciji 1 u Rajlovcu krajem 2012. ili početkom 2013. godine, prisjetio se Efendić.

Govoreći o trenutnom stanju autoindustrije u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojio je neke od investicija.

-Na Lokaciji 1 (Logistički centar ASA Šped) do sada je u proizvodne pogone investirano 24 miliona KM, a na Lokaciji 2 (Robot) investirano je 17 miliona KM. Do kraja godine ugovoren je početak gradnje još jednog proizvodnog objekta, investicija od devet miliona KM. Trenutno je u proizvodnim procesima uposleno 850 radnika, a godišnja vrijednost izvezenih proizvoda je 47 miliona eura. Do kraja godine očekuje se znatno povećanje, nakon puštanja u rad novih proizvodnih linija, ukazao je.

I dok na jednom kraju naše općine traje uništavanje firme Zrak koja zbog dugogodišnjeg nemara vlasnika – Vlade…

Prema riječima načelnika Novog Grada, vrijednost uvezene proizvodne opreme je 40 miliona eura, s tim da je dio pogona još u fazi nabavki opreme i kompletiranja proizvodnih kapaciteta.
Naglasio je da je riječ o direktnim stranim ulaganjima u visoko sofisticirane tehnologije. Efendić smatra da država može privući ovakve investicije kako bi se smanjio broj onih koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...