Efendić ugostio najuspješnije studente, dobitnike priznanja Zlatna i Srebrena značka

Preporučujemo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za najbolje studente s područja ove općine, dobitnike priznanja Zlatna i Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom načelnik je najboljim među najboljim studentima čestitao na postignutim rezultatima tokom svog školovanja i poželio im sreću i u budućem životu i radu. Ovom prilikom, studentima koji su se svojim trudom, radom i postignutim rezultatima izdvojili u naročito uspješne studente, uručene su simbolične nagrade, kao jedan vid podrške i priznanja od lokalne zajednice, za ono što rade.

„Osim toga što Općina Novi Grad Sarajevo svake godine stipendira veliki broj učenika i studenata, te iz budžeta izdvaja oko pola miliona konvertibilnih maraka, danas smo organizirali jedan prijem za najuspješnije studente Sarajevskog univerziteta, koji stanuju u općini Novi Grad. Od 24 najuspješnija studenta deset je odlikovano Zlatnom, a 14 Srebrenom značkom, to je naš ponos i ovo je neka vrsta poštovanja prema njihovim rezultatima i svemu onome što su radili. Važno je da znaju da lokalna zajednica u kojoj žive zna za njihove rezultate i mi ih pratimo kroz cijelo školovanje, i kada na kraju toga dođe i značka, biti najbolji od najboljih, to je za nas jedan ponos. Ovo je prilika da se vidimo i da im čestitamo na njihovim rezultatima, pa da i oni poslije njih znaju da mogu računati na jednu vrstu podrške i nagrade od Općine, ukoliko ostvare najbolje rezultate“, kazao je načelnik Efendić.

Nasiha Nuhanović, dobitnica duple Zlatne značke, na bachelor studiju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i na magistarskom studiju u Centru za interdisciplinarne studije u saradnji s Univerzitetom Bolonja u Italiji, kazala je da joj je današnji dan posebno značajan, jer je neko prepoznao da dosadašnji rad i trud treba biti na neki način nagrađen.

– Trenutno sam zaposelna kao pripravnik u Direkciji za EU integracije i to je moje opredjeljenje, tj. međunarodni put Bosne i Hercegovine, u oblasti pravde, ljudskih prava itd. Smatram da je današnji poziv od Općine u našu čast i naše zalaganje, jedno veliko priznanje, jer se nismo susreli s nekim velikim priznanjem za sve ono što smo do sada ostvarili. Ovo je definitivno ohrabrujući momenat za sve nas – kazala je Nuhanović.

Studentica na drugom ciklusu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nejra Kulovac, dobitnica Srebrene značke za prvi ciklus studija engleskog jezika i književnosti, zahvalila se Općini Novi Grad Sarajevo na čelu s načelnikom Efendićem što su na ovaj način uloženi trud i rad nagradili.

-Smatram da je ovo što je Općina priredila za nas veliki iskorak kojim su pokazali da cijene naš trud i rad. Smatram da to motiviše mlade da i dalje rade i da se još više trude u budućnosti. Trebalo mi je mnogo vremena da postignem dobre rezultate, dosta toga sam zapostavila u privatnom i društvenom životu, ali se to na kraju isplatilo – kazala je Kulovac.

Najbolji među najboljima je i Alek Isaković, dobitnik Zlatne značke za oba studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, kazao je da je posebno sretan što je jedan od danas nagrađenih, jer svakome kako kaže znači da je njegov rad priznat.

-Nama je već završenim studentima značajno priznanje za kompletan naš rad. Općina na čelu s našim načelnikom prepoznala je trud i rad, te se nadam da će i ostale institucije imati tu tendenciju da prepoznaju šta mladi ljudi rade i koliko vrijede u ovoj državi – istakao je Isaković.

Većina ovih studenata bili su korisnici programa stipendiranja Općine Novi Grad u proteklim godinama. Svima njima uručene su skromne novčane nagrade za koje su putem inicijative i odluke na Općinskom vijeću izdvojena dodatna sredstva u iznosu od 15.000 KM.

Dobitnici Zlatne značke dobili su po 750 KM, a dobitnici Srebrene značke po 500 KM, kao skromni poklon od lokalne zajednice u kojoj žive i za postignuti uspjeh tokom svog školovanja, saopšteno je iz Press službe Općine.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...