Efendić uoči potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a: Fokus politike prebaciti na ekonomiju

Preporučujemo

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendic za Klix.ba da je važno da se rezultati izbora implementiraju, za razliku od 2018. gdje izborni rezultati nisu provedeni do danas i u Federaciji BiH imamo vladu iz davne 2014. godine.

“Stava smo da je to bila loša vlada i zbog toga smo se uključili u razgovore koji imaju za cilj formiranje nove i efikasnije vlasti prije svega na nivou Federacije BiH”, kazao nam je Efendić.Podsjetimo, stranke Osmorke, koja uključuje i SBiH, danas će sa HDZ-om potpisati sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

“Ono na čemu najviše insistiramo su konkretne mjere i projekti u oblasti ekonomije, razvoja i izgradnje infrastrukture, povećanju proizvodnje hrane i energije, razvoja industrije sa naglaskom na drvnu i metalnu industriju kao i razvoj turizma”, kazao nam je Efendić.

Prema njegovim riječima, sve ove oblasti mogu se razvijati ubrzano bez obzira na političke trzavice i blokade kojih je zbog Dejtonskog uređenja bilo mnogo u proteklim godinama, a bit će ih vjerovatno i u budućnosti.

Naši građani, dodao je, najviše odlaze iz zemlje zbog ogromne razlike u životnom standardu i moramo djelovati brzo da bismo poboljšali životni standard za sve generacije stanovništva u cijeloj državi.

“Ako u tome uspijemo, lakše će se rješavati i politički problemi kao i teška politička pitanja oko kojih imamo neprekidne rasprave i političke borbe gdje politika ne uspijeva riješiti ništa, pa u konačnici jedine odluke koje se uspiju donijeti su one Ustavnog suda i visokog predstavnika”, naglasio je lider Stranke za BiH.

Kako je zaključio, fokus političkog života treba prebaciti na ekonomiju i životne probleme sa kojima se suočavaju građani oba entiteta, Brčko distrikta, svih kantona i općina u državi.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...