Efendić:”Srebrenica je ogledalo svake politike danas, a posebno politike Srbije prema BiH”

preporučujemo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić posjetio je jučer Memorijalni centar Potočari, te povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Bajrama, zajedno sa porodicama ubijenih odao počast žrtvama srebreničkog genocida.

“Srebrenica je ogledalo svake politike danas, kako domaćih političkih stranaka i institucija, tako i međunarodne zajednice, a posebno politike Srbije prema Bosni i Hercegovini. Prije svega mislim na činjenicu da Srbija još nije priznala genocid u Srebrenici za koji je međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio odgovornost Srbije za njegovo nespriječavanje, ali i miješanje Srbije u izborni proces u ovom gradu. U aktuelnu priču oko izmjena Izbornog zakona mora ući i rješavanje izbornog inžinjeringa u Srebrenici, gdje se zbog rupa u zakonu u izborni proces uključuju građani druge države koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, dok se sa druge strane pravo glasa uskraćuje Srebreničanima koji su raseljeni širom svijeta, a što je bilo i uzrokom bojkota posljednjih lokalnih izbora”, kazao je Efendić.

Efendić je posjetio i Memorijalni centar Srebrenica, gdje se sastao sa pomoćnicom direktora Amrom Begić i Ševketom Hafizovićem, predsjedavajućim Upravnog odbora, gdje je razgovarano o važnosti istraživačkog rada ove ustanove, ali i dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Nakon sastanka, načelnik je zajedno sa delegacijom posjetio i predstavnice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice”, ali i udruženje “Emmaus” – ured u Srebrenici i internatski smještaj za učenike u čijem finansiranju učestvuje TDBB- Unija općina turskog svijeta, gdje je Efendić član Upravnog odbora.

Delegacija je obišla i dječiju igraonu u internatskom smještaju, koju je Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirala kroz projekat podrške povratnicima, kao i kapacitete u izgradnji koji su namijenjeni majkama Srebrenice, a čiju izgradnju je “Emmaus” započeo uz pomoć domaćih i stranih partnera projekta.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...