Efendija Mešanović o pronađenim posmrtnim ostatcima: Riječ o starom muslimanskom mezarju

preporučujemo

U sarajevskom naselju Zabrđe danas su pronađeni  posmrtni ostaci još najmanje dvije osobe, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ostaci su pronađeni u ulici Avde Palića u naselju Zabrđe na području općini Novi Grad Sarajevo, a u kojoj su prošle sedmice pronađeni posmrtni ostaci također dvije osobe.Iako se pretpostavljalo da je riječ o žrtvama posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, imam džemata “Zabrđe” Mirsad ef. Mešanović kazao je da je riječ o starom muslimanskom mezarju.

Na svome Facebook profilu Mirsad efendija kazao je da su Bošnjaci-muslimani u velikom broju živjeli u Zabrđu sve do početka 19. stoljeća kada ih je u nekoliko navrata pomorila kuga. Nakon toga u Zabrđu je naseljeno pedesetak srpskih i hrvatskih porodica.

U to vrijeme Muslimani su imali džamiju na današnjem imanju porodice Šabanović, a oko džamije pa sve uz lijevu obalu potoka Lepenica do glavne ceste bio je ogroman mezaristan. Nišani su opstali 400 godina, da bi 1910.godine preostalo svega nekoliko komada koji su u narednom periodu uništeni.

Ekshumirani posmrtni ostatci su upravo iz tog perioda a kako kaže ef. Mešanović veliki dio Sarajeva je izgrađen na mezaristanima po kojima mi danas hodamo a da većina nas nije ni svjesna ove činjenice.

Njegov  Facebook status prenosimo u cjelosti:

Islam se u Bosni širio veoma sporo, za razliku od osmanlijskog društveno-ekonomskog poretka i vlasti. Sumarni popis Sandžaka Bosna iz 1468/1469. godine jasno pokazuje da su naši preci gotovo neprimijetno i bezbolno prihvatali islam, bez žurbe i prisile.
Te godine je u Zabrđu zabilježeno postojanje 27 muslimanskih i 46 kršćanskih domova.
Muslimani su imali džamiju na današnjem imanju porodice Šabanović, a oko džamije pa sve uz lijevu obalu potoka Lepenica do glavne ceste bio je ogroman mezaristan. Nišani su opstali 400 godina, da bi 1910.godine preostalo svega nekoliko komada koji su u narednom periodu uništeni. Danas u cijeloj okolini ima samo jedan nišan kod bivše željezničke stanice Dvor.
Bošnjaci-muslimani su u velikom broju živjeli u Zabrđu sve do početka 19. stoljeća kada ih je u nekoliko navrata pomorila kuga. Nakon toga u Zabrđu je naseljeno pedesetak srpskih i hrvatskih porodica.
Posljednji Bošnjaci iz porodice Pitnjaci Zabrđe su napustili oko 1860. godine i preselili se u Jošanicu kod Vogošće.
Već nekoliko mjeseci u naselju Zabrđe izvode se radovi na proširenju Ulice Avde Palića.
Radnici koji izvode radove 06.04., i 08.04. 2021.godine naišli su na posmrtne ostatke više osoba.
Analiza posmrtnih ostataka pokazala je da se radi o davno ukopanim Bošnjacima u već spomenutom starom muslimanskom mezarju.
Veliki dio Sarajeva je izgrađen na mezaristanima po kojima mi danas hodamo a da većina nas nije ni svjesna ove činjenice.
Ranije vlasti nisu vodile puno računa o tome da se mezarja eksuhumiraju, već bi ih prekrivali zemljom i na njima gradili zgrade, kuće, parkove.
Današnji susret sa posmrtnim ostacima naših predaka za mene je bio izuzetno dirljiv.
Osjetio sam da sam danas povezao isprekidanu prošlost od nekoliko stoljeća.
Već punih petnaest godina tragamo za bilo kakvim materjalnim dokazom postojanja Bošnjaka na ovim prostorima i evo sasvim neočekivano smo uspjeli proteklih dana povezati nekoliko stoljeća.
Da nas Allah, dž.š., sačuva iznad Zemlje, a i onda kada jednog dana nastanimo svoja staništa ispod Zelenog busenja.

Index.ba

Najnovije

Vulin o protestima: Naprednjaka je bilo više u Areni na proslavi 13 godina SNS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin izjavio je danas da poštuje svakog građanina, njegov stav, zabrinutost, ali ne i...