Ekološka bomba sa koje se otpad širi Limom i Drinom prema Višegradu

preporučujemo

Pored ceste na lokaciji pored sela Omačina (Opština Rudo), nedaleko od grada Višegrada nalazi se divlja deponija na samo 50-ak metara iznad rijeke Lim, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu.

Ova deponija koja vremenom postaje sve veća, veoma često gori. Postoji sumnja da se otpad organizovano pali kako bi izgorio dio otpada. Gorenjem, toksičnim dimom i spiranjem u jezero ova deponija onečišćuje i rijeku i vazduh na kilometre od svoje lokacije ugrožavajući brojne stanovnike čitavog regiona. Pritom se širi nesnosan smrad koji ima negativan uticaj na okolno stanovništva, ali i potencijale ovog regiona.

Deponija predstavlja svojevrsnu ekološku bombu sa koje se otpad dalje širi Limom i Drinom prema Višegradu.

Problem otpada na Drini i Višegradskom jezeru je aktualizovan u posljednje vrijeme, a ovo je jedan od ključnih epicentara onečišćenja, za koji nismo pronašli informaciju da se do sada poduzela konkretna aktivnost da se deponija zatvori i očisti.

Isto tako, opština Rudo je razvila lijepu turističku priču – Vodeni Ćiro. Ovaj brod sa posjetiteljima prolazi tik pored deponije te na taj način deponija ugrožava ovaj vrijedni projekt, kao i razvoj turizma u Višegradu koji je dobio zamah ulaganjima koja se dešavaju posljednje decenije

 

 

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...