Ekološka katastrofa: Modrac bez kisika, jezerom plutaju mrtve ribe

Preporučujemo

Hidroakumulacijom Modrac na području Tuzlanskog kantona posljednjih dana plutaju mrtve ribe.

O ovoj pojavi članovi Sportsko-ribolovnog društva „Smuđ“ iz Lukavca obavijestili su nadležne kantonalne i općinske inspekcije te rukovodstvo brane na jezeru Modrac i JP „Spreča“.Primijećeno je i da rakovi u blizini brane traže spas uz obalu te da je na tom lokalitetu voda poprimila neprirodnu boju i da se osjeti smrad hemikalija.

– Izlaskom na lice mjesta utvrdili smo da se u vodi nalazi izuzetno mala koncentracija kisika, ispod dva miligrama po litru, a na pojedinim mjestima i ispod jedan miligram po litru. Poređenja radi, smuđu je potrebno sedam miligrama po litru da bi normalno funkcionisao. Nedostatak kisika u vodi doveo je do umiranja riba, koje su najosjetljivije. Po pet uzoraka ribe poslali smo na ispitivanje u dvije akreditovane ustanove i sada čekamo rezultate tih analiza – navode iz SRD „Smuđ“.

Zbog posljednjih događanja, preventive radi, zaustavljen je i rad fabrike vode na Ceriku kojom se snabdijeva Tuzla. Parametri vode na Ceriku bili su veoma dobri, ali se nije htjelo rizikovati, pa su postrojenja bila isključena, piše Avaz.ba.U SRD „Smuđ“ navode da je glavno pitanje koji je to hemijski proces uzrokovao smanjenje kisika u vodi i pomor ribe, prenosi SrpskaInfo.

Upoznat i tužilac

– Nadamo se da ćemo imati odgovor nakon što dobijemo izvještaj o kvalitetu uzoraka vode koje su uzeli nadležni iz firme TQM i laboratorija JP „Spreča“. Takođe, upoznati su i tužilac i policija, koja je bila na licu mjesta i napravila zapisnik. Obišli smo i Bokavićku obalu, na kojoj smo primijetili veći broj uginulih jedinki deverike, babuške i smuđa te uzeli uzorke vode – navode iz SRD „Smuđ“.

Iz „Smuđa“ pozivaju sve ribolovce da prijave bilo kakve promjene jezeru i rijekama.

– Od nadležnih tražimo da uspostave kontinuirani monitoring zagađenja rijeka i jezera, kako bismo mogli primorati zagađivače da zagađenje svedu u granice dozvoljenog – dodaju iz ovog društva.

Najnovije

U Poljskoj održani protesti, pola miliona ljudi na ulicama

Pola miliona demonstranata se okupilo na ulicama Varšave u nedjelju 4. juna, kako navode predstavnici opozicije u Poljskoj koji...