Ekonomija Kine neočekivano porasla za 6,9 posto

Preporučujemo

Ekonomija Kine porasla je tokom prošle godine 6,9 posto prema zvaničnim podacima, i to prvi put u sedam godina, tempo rasta je pokrenut.

Ova brojka premašuje i zvanična očekivanja koja su bila 6,5 posto, piše BBC.

- -

Kina je ključni pokretač svjetske ekonomije tako da će ovo vjerovatno potaknuti investitore širom svijeta. Ali, uprkos tome, mnogi kineski posmatrači smatraju da su GDP brojke mnogo slabije nego što vlasti prikazuju. Tako su ovog mjeseca vlasti Unutrašnje Mongolije i najvećeg industrijskog grada Tianjin priznali kako su ekonomske brojke za 2016. godine bile pretjerane.

Ovaj rast Kine je najviši u posljednje dvije godine te predstavlja brži rast ekonomije, po prvi put od 2010. godine.

Još jedan problem sa kojim se Kina suočava jeste jer je ova država glavni zagađivač zraka u svijetu. Prošle godine je čak 28 gradova uvelo mjere protiv zagađenja, mada se smatra da će i to naškoditi rastu ekonomiju.

Domaćinstva su zamoljena da pređu na električnu energiju i prirodni gas, umjesto uglja, što je ostavilo milione porodice bez odgovarajućeg zagrijavanja te se odustalo od ovoga u decembru prošle godine.

- -

Vlasti Kine su rekle kako se kvalitet zraka u Pekingu poboljšao tokom zime 2017. godine te se ovo smatra pokušajima za “novu stvarnost” ove zemlje.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...