Ekonomski rast u BiH usporen, ključni razlog slabljenje privatne potrošnje

Preporučujemo

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juni 2023. godine u Bosni i Hercegovini.

Statistički podaci za 2023. godinu ukazuju kako je trend ekonomskog rasta iz prethodne godine znatno usporen, što je posljedica rasta cijena roba i usluga, odnosno inflacije, te slabljenja privredne aktivnosti u međunarodnom ekonomskom okruženju.

Ključni razlog usporavanja trenda ekonomskog rasta u 2023. godini je slabljenje privatne potrošnje.

– Usporavanje privredne aktivnosti u zemlji (privatna potrošnja i investicije) i slabljenje izvozne tražnje (usporavanje ekonomskog rasta u EU-u) rezultiralo je usporavanjem trenda rasta vanjskotrgovinske razmjene u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2023. godine, tako da je ona u realnom smislu uvećana za dva posto u odnosu na isti period prošle godine – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Navedeno je da je, prema podacima za maj, u BiH bilo 855.600 zaposlenih osoba, što je 1,7 posto više u odnosu na maj prošle godine. Istovremeno je bilo 345.000 nezaposlenih osoba, što je za 4,35 posto manje u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

Prosječna neto plaća u maju ove godine iznosila je 1.275 KM, uz nominalni rast od 15,3 posto i realni rast od 8,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna penzija u Bosni i Hercegovini u junu je iznosila 567 KM i u odnosu na juni 2022. godine nominalno je veća za 19,5 posto.

Stopa rasta ukupnih poreznih prihoda u prvoj polovici 2023. godine iznosila je 11,1 posto. Ukupno je prikupljeno oko 10,4 milijardi KM javnih prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza, socijalnih doprinosa, taksi, kazni i naknada.

Najnovije

Skupština KS usvojila: Park na Alipašinom Polju dobio naziv po ubijenim policajcima Adisu i Davoru

Park na Alipašinom Polju u Sarajevo nosit će naziv po policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisu Šehoviću i...