EKSKLUZIV  Šef diplomatije Kosova Behdžet Pacoli: Za BiH bi bio mudar politički potez da prizna Kosovo prije Srbije!

preporučujemo

Razgovarala: Edina LATIF

-Na svim mogućim sastancima na marginama regionalnih inicijativa, pa i forumima organiziranim na međunarodnoj razini, rješavanje uzajamnih problema naše dvije države, Republike Kosova i Bosne i Hercegovine su teme naših rasprava, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Index.ba ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Kosova Behdžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Pacoli pojašnjava da se predstavnici Kosova i BiH, uvijek deklarativno slažu, ali da nedostaju rezultati.

Građani Kosova imaju mogućnost da granicu sa Srbijom prelaze s ličnom kartom, ali da bi putovali u Bosnu i Hercegovinu ili preko njene teritorije, potrebna im je viza. Republika Kosovo, kao takva, nije imala nikakvih historijskih konflikata nesuglasica, teritorijalnih pa i političkih. Ne postoji ozbiljan razlog odugovlačenja i opterećenje  za građane obje zemlje, poručuje Pacoli.

INDEX: Da li ste u Sarajevu kada ste bili nedavno uspjeli razgovarati sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom da se ti odnosi relaksiraju?

PACOLI: Kao što sam naveo, na svim marginama pitanje relaksacije odnosa je neizbježan predmet razgovora. I u Sarajevu prije nekoliko sedmica, dao sam na znanje poteškoće sa kojima se suočavamo. Dakle, i ja kao ministar vanjskih poslova sam dobio vizu na samo dva dana. Da li se to može razumjeti kao politički gest ili je to jedan beznadežni akt proizveden u susjednoj kuhinji?

INDEX: Da li su Vam ikada vlasti iz Bosne i Hercegovine dostavile odluku o nepriznavanju dokumenata sa Kosova ( rodnih listova, srmtnih listova, itd). ?

PACOLI: Izjava Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je bila: “Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i to pitanje se neće otvarati i tretirati za vrijeme trajanja mandata aktuelne vlasti”.

INDEX: Kako pojednostaviti protok roba i kretanje ljudi sa Kosova u BiH i iz BiH u Kosovo?

PACOLI: Trenutno građani Kosova mogu aplicirati za bosanskohercegovačku vizu u jednoj od tri ambasade BiH (Beograd, Skoplje ili Podgorica), a za to je potrebno imati pozivno pismo. Iz ovog razloga vize većinom dobivaju osobe koje su pozvale neke regionalne inicijative (npr. RCC-a) ili strane ambasade u BiH. Bitno je istaći da Slovačka i Grčka, također ne priznaju neovisnost Kosova, ali zato prihvataju kosovske pasoše sa šengenskom vizom. Sloboda kretanja ljudi, ideja i robe se najjednostavnije može regulisati priznavanjem Republike Kosova od strane Bosne i Hercegovine. Uoči historijskog završetka dijaloga između Kosova i Srbije, koje će na kraju potpisati akt uzajamnog priznavanja Kosova od strane BiH prije Srbije, bi bio mudar čin, ozbiljan doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu.  

Pročitajte:  U BiH danas 1.758 novozaraženih, RS testirao osam puta manje nego Sarajevo

INDEX: Zašto po Vašem mišljenju nije moguće da se država BiH pridržava sporazuma koji Priština ima sa Beogradom?

PACOLI: Mislim da surogatni sporazumi nisu praktični. Modeli moraju biti prilagodljivi i zasnovani na specifičnostima odnosa između dvje zemlje. Odnosi između Kosova i BiH ni u kom slučaju nemaju istu historijsku i momentalnu konotaciju kao sa Srbijom. Bosna i Hercegovina je mlada demokratija koja nema teritorijalnih aspiracija nad Kosovom. BiH ne kreira uzurpativnu politiku prema imovini građana Kosova, ona ne negira postojanje novog realiteta u regiji. Ono što bih htio prenijeti vašem čitaocima je da mi poštujemo konstitutivni karakter Bosne i Hercegovine, sve narode koje žive u sklopu države Bosne i Hercegovine, i kao takvom, želimo kultivirati normalne odnose između naše dvije države. Rješenje je priznavanje neovisnosti Kosova!

INDEX: Da li ste ikada Vi, ili gospodin Tači ili gospodin Haradinaj razgovarali sa nekim od bh. zvaničnika direktno (ne na marginama) oko ovih problema, te kakav ste odgovor dobili? S kim ste razgovarali?

PACOLI: Kad god se stvorila mogućnost na svim nivoima državnih zvaničnika, svi postojeći problemi su se adresirali.

INDEX: Mislite li da Beograd preko političara iz Republike Srpske planski i namjerno blokira državu BiH da priznaju dokumenta sa Kosova?

PACOLI: Iz niza izjava i gesta zvaničnika BiH daje se na znanje da se nije stvorila jasna mogućnost za interni konsenzus u pogledu Kosova. Politiku prema Kosovu, međutim, karakterizira i implicitno priznanje nepovratnosti na status quo prije 2008 godine. Ovo se najbolje očituje u izjavama visokih dužnosnika Republike Srpske i da je potpuno očigledno da Srbija to više ne može da spriječi. Iako za trenutnu situaciju okrivljuje se međunarodna zajednica, ono što je značajno s aspekta uklanjanja prepreka za bolju uvezanost zapadnog Balkana jeste priznanje. U svjetlu regionalne saradnje evidentno je da priznanje nezavisnosti Kosova od strane BiH bi bio mudar potez. Pokušaji Beograda da usredsredi svoju pregovaračku poziciju, i u međuvremenu, kupi dragocjeno vrijeme, u isčekivanju promjena paradigme i promjena geopolitičke ravnoteže, su očigledni.

Pročitajte:  Stotine Bosanaca i Hercegovaca okupilo se u Ženevi

Veoma nam je teško za dobijanje viza 

INDEX: Da li su tačne informacije da je jako teško građanima Kosova dobiti vizu za BiH, odnosno da je ne odobre svim koji podnesu zahtjev?

PACOLI: Veoma nam je teško! Građani Kosova mogu aplicirati za bosanskohercegovačku vizu u jednoj od tri ambasade BiH (Beograd, Skoplje ili Podgorica), a za to je potrebno imati pozivno pismo. Proces aplikacije i dobivanja viza je stvar administrativnih procedura svake državne administracije, i o tome ne bih htio da komentarišem.

INDEX: Kakav je odnos Kosova prema građanima BiH koji ulaze u Vašu državu sa bh. pasošem?

PACOLI: Uvjeren sam da kosovske vlasti tretiraju korektno građane sa pasošima BiH. Možda su se registrovala nekorektna ponašanja, ali sve u svemu, to su izolovani slučajevi. Građani obje zemlje, većinom bošnjačke ili albanske nacionalnosti, pa i srpske nacionalnosti, imaju rodbinu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, pa je žalosno da im se spriječi normalna sloboda kretanja. Mi smo za ukidanje viznog režima, i željeli bih da se to dogodi u skoroj budućnosti.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...