Eksplodirao tanker kod Šangaja

Preporučujemo

Eksplodirao je tanker u Istočnom kineskom moru nakon što je četiri dana gorio.

Kineski dužnosnici potvrdili su da je došlo do eksplozije na tankeru koji se zapalio nakon što se u subotu navečer sudario s kineskim teretnim brodom na udaljenosti od oko 260 kilometara od Šangaja, piše Index.hr.

- -

Zbog eksplozije je prekinuta operacija traganja za nestalim članovima posade, a spasioci su se povukli na sigurnu udaljenost. Tanker nakon eksplozije nije potonuo, a vatra na njemu se dodatno razbuktala.

Tijelo jednog mornara je pronađeno, a spasioci su tragali za 31 članom posade.

Kinesko ministarstvo prometa je prije dva dana objavilo kako će se, u slučaju da dođe do eksplozije na tankeru, raditi o ekološkoj katastrofi. Prema tom upozorenju, izlijevanje nafte rezultiralo bi najvećom ekološkom katastrofom povezanom uz havariju tankera od eksplozije tankera kod obale Angole 1991.

Uzrok sudara u Istočnom kineskom moru između tankera Sanchi, koji je plovio pod panamskom zastavom, i kineskog teretnjaka CF Crystal, još uvijek nije poznat.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...