EMIR ZLATAR ‘POZLATIO’ SVOJ RAD, SADA POD ISTRAGOM TUŽILAŠTVA KS Službenim novcem kupio auto, godišnji odmor, pa čak i ulje i kreme za sunčanje

Preporučujemo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo radi na predmetu Emira Zlatara, bivšeg direktora sarajevskog preduzeća KJKP Tržnice-pijace, potvrdila je za Index Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Emir Zlatar je trenutno na funkciji generalnog sekretara Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Podsjetimo, Emir Zlatar je u periodu od 01. januara 2014. godine do 31.oktobra 2015. godine bio na direktorskoj poziciji i počinio niz nepravilnosti u poslovanju KJKP Tržnice-pijace, koje je utvrdila Finansijska policija Federalnog ministarstva finansija.

Utvrđeno je da su velika sredstva preduzeća potrošena na reprezentaciju, putovanja, niz predmeta i prehrambenih artikala koji nisu mogli biti uknjiženi na preduzeće.

KJKP Tržnice-pijace su tada sklopile nekoliko sporazumnih ugovora s firmama za nabavku mesa i suhomesnatih proizvoda, za šta je potrošeno blizu 4.000 KM za sedam mjeseci 2015. godine, te drugih prehrambenih artikala. Sklopljen je i ugovor s hemijskom čistionicom na koju je mjesečno u prosjeku fakturisano između 150 i 200 KM. Troškovi reprezentacija za samo prvih sedam mjeseci 2015. godine iznose blizu 17.000 KM.

Troškovi reprezentacije za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2014. godine iznosili su više od 24.000 KM. Pravilnikom je utvrđeno da se pravdanje korištenja sredstava reprezentacije vrši podnošenjem pismenog izvještaja uz koji se prilaže odgovarajući račun, što inspektori nisu dobili na uvid jer računa nije bilo.

“Utvrđeno je da je plaćanje nastalih obaveza na ime reprezentacije obavljano gotovinom, žiralno i plaćanjem putem business kartice Raiffeisen banke, za čije je korištenje ovlast imao samo direktor Emir Zlatar”, navedeno je u zapisniku Finansijske policije Federalnog ministarstva finansija.

Business karticom plaćao parfeme, godišnje odmore, čak i kreme za sunčanje

Putem business kartice Raiffeisen banke u 2013. i 2014. godini kupljene su stvari u iznosu od 12.225 KM.

Na listi su:

– čarape 45 KM,

– cipele 275 KM,

– košulje 228 KM,

– sijalice 140 KM,

– gorivo, cigarete, namirnice za kuću 962 KM,

– kombinezon, kape i odijela, igračke, parfemi 4.325 KM,

– nakit, kreme i ulja za sunčanje 133 KM,

– hotelski smještaj 995 KM,

– taktička oprema 379 KM.

Utvrđeno je da je navedena roba kupljena za lične potrebe direktora. Također, ima stavki s upitnikom, odnosno nije poznato šta je kupljeno.

Također, direktoru su refundirani troškovi putovanja koja su se vodila kao službena, a za koja je utvrđeno da to nisu bila. Na račun preduzeća su išla brojna putovanja za koja je, u nekim slučajevima, naloge potpisivao sam direktor, a ne nadzorni odbor, kako je predviđeno zakonom.

Također, direktor je sam sebi uplaćivao 20 posto dodatka na platu, koji je Kolektivnim ugovorom iz oblasti komunalne privrede predviđen za radnike uz stimulaciju od 30 posto koji direktore zakonski sljeduje ukoliko javno preduzeće ostvaruje profit. Njegova ukupna primanja iznosila su blizu 5.000 KM. Saglasnost resornih ministara je zatražena naknadno, a ne prije donošenja odluke o isplati kako je to predviđeno zakonom. Suprotno kolektivnom ugovoru potpisane su i odluke za povećanje plata tadašnjem direktoru i izvršnom direktoru.

Citroen C8 za brojnu porodicu

Direktor Zlatar je nabavio i transportno-putničko vozilo Citroen C8 kao službeno vozilo KJKP Tržnice-pijace d.o.o. Sarajevo sa sedam sjedećih mjesta koje je, kako se navodi u zapisniku, koristio kada je išao sam na ‘nedefinirana, suspektna i nedovoljno dokumentovana službena putovanja’ i pri tome nije koristio usluge službenog vozača.

Citroen C8
Citroen C8

Inspektori Finansijske policije FBiH su slijedom indicija o brojnim suspektnim putovanjima utvrdili činjenicu da direktor KJKP Tržnice-pijace Emir Zaltar ima brojniju porodicu, preciznije, izdržavane osobe: supruga i četvero djece, a što je utvrđeno neposrednim uvidom u ovjerenu kućnu listu Emira Zlatara (…), te je na taj način potvrđena hipoteza da je utvrđena činjenica osnovni razlog zbog kojeg se Emir Zlatar, direktor KJKP Tržnice-pijace, odlučio za kupovinu transportno-putničkog vozila Citroen C8 za službeno vozilo KJKP, koje je isključivo koristio uglavnom za lične potrebe, odnosno potrebe članova porodice, stoji u zapisniku Finansijske policije Federalnog ministarstva finansija.

Također, nije pronađena opravdanost nabavke ovakvog vozila jer je ovo preduzeće već imalo automobil Audi A4 visoke klase. Citroen C8 je popravljen o trošku firme iako za to nije postojala vjerodostojna knjigovodstvena isprava i druga potrebna dokumentacija. Riječ je o iznosu od 3.078 KM.

Zapisnik o brojnim nepravilnostima u KJKP Tržnice – pijace dok je u tom preduzeću bio Emir Zlatar sačinjen je u junu 2016. godine, u kojem se jasno vidi da je Zlatar pozlatio svoj rad u ovom preduzeću i iz njega izašao teži nekoliko desetina hiljada maraka.

(M.D.)

Najnovije

Užas u Laktašima: Ženu porodica držala u zatočeništvu, 17 godina nije izašla iz kuće

Policijska uprava Banje Luke istražuje slučaj zapuštanja žene iz okoline Laktaša, stare oko 40 godina, koja je u veoma...