Energetska kriza: EU se priprema za “najgori scenarij”, Njemačka vraća ugalj u upotrebu

Preporučujemo

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen navela je u intervjuu za španjolski list El Mundo kako bi se EU trebala pripremiti za najgori mogući scenario kada je riječ o snabdijevanju prirodnim gasom, prenosi portal EUractiv.

“Moramo ostati ujedinjeni jer je Rusija jedina odgovorna za ovu energetsku krizu i niko drugi. S obzirom na to da je Rusija već djelomično ili potpuno prekinula opskrbu prirodnim gasom za 12 država članica, svi moramo biti spremni na najgori scenario”, rekla je Von der Leyen.

Također je napomenula da su neke zemlje EU više ovisne o ruskom gasu “bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka” te dodala da su te zemlje sada u ranjivijem položaju, ali da su ekonomije zemalja članica ipak povezane kroz jedinstveno tržište.

“Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima”, rekla je ona.

“Već smo dosegli rekordne količine isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država, sve veće količine gasa dopremamo iz Norveške, zemalja Zaljeva, Alžira ili regije Kaspijskog mora te sve većeg broja zemalja širom svijeta”, objasnila je Von der Leyen.

“U prvoj polovini 2022. godine uvezli smo dodatnih 38 milijardi kubnih metara LNG-a i gasa kroz plinovode koji nisu iz Ruske Federacije. To nam je pomoglo da kompenziramo smanjenje dotoka od 28 milijardi kubnih metara gasa kroz ruski plinovod”, zaključila je Von der Leyen.

U međuvremenu, Njemačka je u sklopu mjera štednje prirodnog gasa odlučila da u pogon ponovno pusti jednu od već ugašenih termoelektrana na ugalj, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je termoelektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom jula donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stepena neovisnosti od prirodnog gasa iz Rusije.

Elektrana Mehrum prestala je s radom u decembru prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti “u svakom trenutku”.

Cilj vraćanja elektrana na ugalj u pogon je smanjenje potrošnje gasa. Njemački ministar finasija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) smatra da se gas umjesto za proizvodnju struje mora štediti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi.

“Ne smijemo dopustiti da se kriza s prirodnim gasom pretvori u krizu opskrbe električnom energijom”, rekao je Lindner.

Lindner, kao i demokršćanska opozicija u Bundestagu, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar ekonomije i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći prirodnog gasa “gdje god je to moguće”.

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...