Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Preporučujemo

Sekretarijat Energetske zajednice je jučer, 28. oktobra, protiv Bosne i Hercegovine pokrenuo postupak rješavanja spora zbog kršenja direktive o velikim ložištima, a u slučaju bloka 4 Termoelektrane Tuzla i bloka 5 Termoelektrane Kakanj.

Spor je pokrenut zbog toga što je rad navedenih energetskih postrojenja nastavljen poslije isteka trajanja perioda njihove derogacije, što je poznato kao apt-out. Ocijenjeno je da to ima negativan utjecaj – zagađuje se zrak, a čime se, kako je konstatovano, ozbiljno šteti zdravlju i životnoj sredini.

Energetska zajednica tvrdi da su se nadležni u Bosni i Hercegovini pisanom izjavom obavezali da će ova postrojenja prestati s radom 1. januara 2018., i to poslije 20.000 sati rada. Nakon toga je Energetska zajednica odobrila period derogacije.

Ukazano je da blok 4 Termoelektrane Tuzla i blok 5 Termoelektrane Kakanj mogu nastaviti s radom nakon isteka 20.000 sati samo ako ispunjavaju strože standarde direktive o industrijskim emisijama, ali da ti standardi nisu zadovoljeni.

“Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je ranije ove godine usvojio zaključak s namjerom da se produži rad ove dvije termoelektrane do 1. januara 2028. Sekretarijat Energetske zajednice je već tada jasno istakao da ova jednostrana odluka predstavlja kršenje obaveza Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici”, naglašeno je.

Također je napomenuto da se kontinuirano prati rad spomenutih termoelektrana.

Energetska zajednica je formirana 2006., a u njoj učestvuju Evropska unija te Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija, Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Osnovni ciljevi ove zajednice, kojoj je sjedište u Beču, su kreiranje stabilnog i jedinstvenog tržišta, razvoj alternativnih pravaca snabdijevanja energentima i zaštita okoliša primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Najnovije

Rudari traže hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zatražio je hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem povodom rješavanja aktuelne...