Enes Dedić, bosanski fenomen iz Phoenixa, dobio bitku za život

Preporučujemo

Enes Dedić potvrđuje onu dobro poznatu da je tvrda bosanska glava. Ovaj 53-godišnji Sarajlija s adresom u Phoenixu ponovno je postao udarna vijest u SAD-u. Naime, nakon više od dva mjeseca agonije i borbe sa koronavirusom, otpušten je iz lokalne bolnice i vratio se kući, supruzi Oliveri Dedić Markota.

Novinar Slobodne Dalmacije upravo s njom je razgovarao ovim povodom, a ona je ispričala detalje izlaska iz bolnice, opisala sedmice razdvojenosti od muža, te otkrila šta se sve nalazi na Enesovom spisku želja koji je sastavio dan prije izlaska.

- -

Enes Dedić, koji živi u Phoenixu gdje radi kao projektni menadžer u obnovi velikih infrastrukturnih objekata, razbolio se po povratku iz Sarajeva 7. marta, gdje je bio na majčinoj sahrani. Nikada nije ustanovljeno je li se zarazio u putu, dok je bio u rodnom gradu ili na povratku, jer je u oba smjera mijenjao gradove, avione i aerodrome. Tegobe koje prate bolest je osjetio već iduće jutro, ali niko nije posumnjao u koronavirus. Nakon pet dana počeo je teško da diše i tada je primljen u bolnicu. Potvrda da je zaražen stigla je nakon sedam dana, koliko su se tada i čekali rezultati testova, ali je u međuvremenu već stavljen na respirator.

O ozbiljnosti njegovog stanja prvih sedmica govori činjenica da je među prvima u cijeloj Americi morao biti priključen na ECMO, visokorizičnu mašinu koja izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Dedić se probudio nakon 11 dana tretmana i to što je počeo komunicirati s liječnicima, dalo je nadu cijeloj zemlji u borbi s epidemijom.

Kako je kazala njegova supruga, protekli period je za njihovu porodicu bio najružniji san iz najgorih noćnih mora. Ona i suprug se nikako nisu viđali, a po izlasku njoj je prvoj pohrlio u zagrljaj.

– Posljednjih deset dana Enes je proveo u HonorHealth Hospital na rehabilitaciji. Tamo je došao u električnim kolicima, jer nakon otpuštanja iz medicinskog centra „John C. Lincoln“ bio je jako slab, onemoćao. Mogao je stajati na svojim nogama i prevaliti koji metar, ali ne zadugo. Malo po malo dolazio je sebi. Iako je bio najteži bolesnik, od sviju je najbrže napredovao. Toliko da je i liječnike iznenadio. Bit će da je malo do genetike, malo do jakog srca, malo do ljubavi, sve je pomoglo da izađe kao pobjednik iz najteže bitke svog života – rekla je Olivera Dedić Markota za Slobodnu Dalmaciju.

- -

Enes još nije sasvim vratio snagu, te se brzo umara. Rehabilitaciju će nastaviti u svojoj kući, gdje će redovno dolaziti patronažna sestra i fizijatar. Kako kaže njegova žena, iako ni dan danas nije povratio čula ukusa i mirisa, kroz bolničke dane se zaželio svega. Na vrhu njegove liste želja hrane koju bi volio pojesti je pita.

Enesova borba sa virusom preokrenula im je život i planove za 360 stepeni. Iako su ovog ljeta planirali doći na odmor na Jadran, u svoju kuću u Orebiću, prema Oliverinim riječima o tome sada ne pomišljaju, a dolazak u Evropu bi im bio realan tek idućeg ljeta.

Izvor: Faktor/ Index.ba

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...