Enita Nakaš je nova ministrica za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo?

Preporučujemo

U Kantonu Sarajevo je izvjesno da će parlamentarnu većinu u naredne četiri godine činiti Trojka, Damir Marjanović i Stranka za Bosnu i Hercegovinu. Veliki interes javnosti je uvijek usmjeren prema tome ko će biti ministar za odgoj i obrazovanje jer je taj resor vrlo bitan za većinu građana u Kantonu Sarajevo.
Ime o kojem se najviše špekuliše je prof. dr. Enita Nakaš, kadar Naše stranke. Ona je inače redovna profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, specijalista ortodoncije. Gostujuća je profesorica na univerzitetima u Trstu i Napulju. Trenutno je na poziciji prorektorice za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu. Do 2019. godine nije imala angažman u politici a onda je imenovana za člana Predsjedništva Naše stranke što ukazuje da bi upravo ona mogla biti nova ministrica za odgoj i obrazovanje sarajevske kantonalne vlade.

Veliko interesovanje za funkciju ministrice za odgoj i obrazovanje iskazuje i aktuelna ministrica Naida Hota-Muminović, kadar Naroda i pravde. Imajući u vidu da će ta stranka imati puno manji udio u većini u odnosu na trenutno stanje, upitno je da li će Narod i pravda tokom raspodjele resora u novoj kantonalnoj vladi uopće dobiti ovaj važni resor za koji su pored njih zainteresovani i u Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

U toj stranci stranci još uvijek nisu dogovorili ko će biti kandidat za funkciju ministra za odgoj i obrazovanje. U narednih nekoliko dana će biti poznata raspodjela resora u novoj kantonalnoj vladi na čijem bi čelu trebao biti aktuelni premijer Edin Forto, koji žarko želi ostati na čelu vlade. Njegova želja bi mogla ostati neostvarena jedino ukoliko Narod i pravda, koja ima najviše zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, bude insistirala da dobije mjesto premijera Kantona Sarajevo.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...