- Advertisement -

Enormne odštete apelantima zbog neažurnosti sudova u Tuzli

Preporučujemo

Zbog neažurnosti sudova, Tuzlanski kanton iz budžeta godišnje plaća enormne odštete apelantima kojima je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Od Vlade se očekuju konkretne mjere kako bi se pomoglo pravosuđu da ispoštuje kratke rokove za završetak sudskih predmeta, a time značajnije smanje odštete za koje je do sada isplaćeno nekoliko stotina hiljada KM, piše federalna.ba.

U posljednje tri godine Tuzlanski kanton je oko 400.000 maraka isplatio odštete apelantima kojima je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Tako su samo u prošloj godini 67 apelanata iz kantonalnog budžeta naplatili 302.000 maraka. Najviše takvih apelacija se odnosi na rad Kantonalnog suda Tuzla, koji rješava žalbene postupke, dok od sedam općinskih najviše apelacija se odnosi na Općinski sud Tuzla – ukupno 25.

“Zabrinjavajući trend, posmatrajući 2015, 2016. i 2017. godinu. Ministarstvo finasija je željelo da tu informaciju predoči Vladi kako bi ona putem resornog ministarstva pronašla mjere kojima ćemo to pokušati zaustaviti i smanjiti rokove rješavanja”, kaže ministar finansija TK-a Jakub Suljkanović.

U resornom ministarstvu nemaju jasan plan. Prioritetnim rješavanjem starijih predmeta u sudovim i povećanjem broja sudija pokušavaju riješiti ovaj problem kako bi se ispoštovali razumni rokovi za dužinu sudskog procesa. Kažu da čudni kriteriji Ustavnog suda BiH o razumnom roku određenog sudskog procesa idu na ruku apelantima.

“Ustavni sud ima svoju praksu, ne bih da se miješam u nečiju nadležnost, ali činjenice su da se smanjuje taj period. To nama, ali i svim kantonima nanosi veliku štetu po budžete. Za dvije i po godine nije moguće da se predmet konačno završi”, ističe Ivana Kulić ministrica pravosuđa i uprave TK-a.

“Očekivati je da se taj trend nastavi i u 2018. godini. Naravno, ukoliko se ne poduzmu koraci na prevazilaženju stanja”, upozorava Suljkanović.

Zanimljivo je da apelante uglavnom zastupa nekoliko istih advokatskih kancelarija koje su se, očigledno, specijalizovale za uspješno dobijanje ovakvih procesa pred Ustvnim sudom BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mehmedović: Neka Sattler sankcioniše Dodika i Čovića, dosta i njegovog plesa s ruskim balkanskim demonima

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna...