- Advertisement -

EPIDEMIJA MORBILA U Kantonu Sarajevo trenutno oboljelo 113 osoba, postoji rizik za 60.000 osoba

Preporučujemo

U Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija morbila i to stanje traje još od 2015. godine, potvrđeno je danas na press konferenciji kojoj su prisustvovali ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić,  ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav i šef Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić kazala je da je broj oboljelih povećan te da je trenutno 113 oboljelih.

– Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo odakle dobija podatke na dnevnoj osnovi – kazala je Sofić.

Ministrica je istakla da su morbili zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, preko nosa i usta.

– U prvoj fazi bolesti pacijenti imaju povišenu temperaturu, upalu gornjih disajnih puteva, kasnije se javlja osip. Mogu se javiti komplikacije kao što je sveopća upala mozga, upala uha, pluća i slično. Posebno su pogođene one kategorije stanovništva koje borave u zatvorenim prostorijama. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer su najmnogoljudnije. Dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina. Zabrinjavajuće je da djeca ispod jedne godine čine 20 posto svih ukupno oboljelih – ističe Sofić.

Ona naglašava da se radi o problemu niskog obuhvata imunizacije.

– Po standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potebno je da bude iznad 95 posto vakcinisanih, a na nivou FBIH 60,2 posto, da bi se stvorio kolektivni imunitet da bi jedni druge štitili i da se ne bi razvijale bolesti – kaže ministrica zdravstva.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da je prvi slučaj zabilježen 22. januara, a situaciju su pratili nadležni za ova pitanja.

– Mi smo objavljivali pozive roditeljima i na svojoj stranici da vakcinišu djecu redovno. Vakcina ima dovoljno i dobijamo ih iz kontigenta Federalnog ministarstva zdravstva, tačnije Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Radi se o globalnom problemu, nije u pitanju samo Kanton Sarajevo već i BiH i cijeli evropski region. Svjetska zdravstvena organizacija je region Evrope proglasila endemskim područjem. Imate takve situacije i u zemljama okruženja, i u Srbiji, Rumuniji, zatim i u Francuskoj. Sve što rade zemlje u okruženju  i sve što se provodi u Evropi, provodi se i u BiH i u FBiH i konačno u KS – kazala je Pilav.

Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo, ističe da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i da se svi slučajevi prate.

– Ono što smo mi znali i što se sada potvrđuje da je problem nedovoljna pokrivenost imunizacijom i evo nakon nekoliko decenija nas je taj problem i dočekao. Problem se javlja u skupini oboljelih od 14 godina i više jer nisu vakcinisani. Imamo  djecu do 12 mjeseci koji su u posebnom riziku. Utvrdili smo da od 0 do 30 godina imamo oko 120.000 stanovnika od toga, pošto je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, mi teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Mi se nadamo da do toga neće doći. Mi sve radimo kako bismo smanjili rizik oboljenja. Utvrdili smo da su svi koji su oboljeli iz skupine nevakcinisanih. Svakodnevno se broj prijava povećava, mi sve prijave provjeravamo što znači da nismo ostavili situaciju nepokrivenu znanstveno – ističe Pilav.

Pilav ističe da će i dalje raditi na promociji zdravlja, upoznavanju roditelja, na informiranosti i potrebi vakcinacije, koliko će njihova djeca imati benefita od vakcine.

Ministrica obrazovanja Bogunić pozvala je sve roditelje koji nisu vakcinisali svoju djecu, predškolske, osnovnoškolce, da to učine odmah.

– To ne utječe na pojedince već na cijelu populaciju. Molim uposlenike škola da budu u kontaktu sa domovima zdravlja da dobijaju i šalju informacije kako bismo mi mogli bolje reagirati – istakla je Bogunić, objavio je Faktor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...