Erdogan doputovao u Teheran na trilateralni samit Turske, Rusije i Irana

Preporučujemo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u Teheran gdje će učestvovati na trilateralnom samitu Turske, Rusije i Irana, javlja Anadolu Agency (AA).

U pratnji Erdogana doputovao je ministar odbrane Hulusi Akar, ministar finansija i trezora Berat Albayrak te šef direkcije za komunikacije Ureda predsjednika Turske Fahrettin Altun.

- -

Treći trilateralni samit Turske, Rusije i Irana održat će se danas u Teheranu.

Riječ je o tri zemlje koje su garanteri mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će sa ruskim i iranskim kolegama Vladimirom Putinom i Hassanom Ruhanijem danas održati sastanak s ciljem traganja za rješenjem sirijske krize u okvirima mehanizma uspostavljenog u astanskim pregovorima.

Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

- -

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je kako je cilj teheranskog samita da se analizira stanje na terenu i dogovore mogući koraci naprijed ka okončanju krize u Siriji.

Prethodni samit na kojem su Erdogan, Putin i Ruhani razgovarali o Siriji održan je u aprilu ove godine u Turskoj.

Bit će to prilika i za bilateralne susrete lidera, a iz Erdoganovog ureda je već najavljeno da će na odvojenim sastancima s Putinom i Ruhanijem razgovarati o odnosima Turske s Rusijom i Iranom.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...