- Advertisement -

Erdogan i Moon dogovorili intenziviranje saradnje između Turske i Južne Koreje

Preporučujemo

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan se u okviru zvanične posjete Seulu sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i dogovorio intenziviranje bilateralne saradnje u svim sektorima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka u Plavoj kući, Moon i Erdogan su objavili zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je postignut dogovor o bliskoj bilateralnoj saradnji na realizaciji strateške vizije razvoja Turske za 2023. godinu.

Republika Turska će 2023. godine proslaviti 100 godina postojanja, a tim povodom ranije su vlasti te zemlje razvile viziju razvoja u oblasti ekonomije, energetike, zdravstva, transporta i drugih sektora kako bi na svoj stoti rođendan Turska bila jedna od deset najrazvijenijih zemalja svijeta.

U zajedničkoj izjavi se navodi da su dva predsjednika razgovarala i o situaciji na Bliskom istoku, s akcentom na krize u Siriji i Palestini.

Erdogan i Moon su pozvali međunarodnu zajednicu da uloži dodatne napore u pravcu rješavanja tih kriza.

Intenziviranje kontakata i saradnje između vlada i privatnih sektora Turske i Južne Koreje bili su jedna od važnijih tema o kojima su Erdogan i Moon razgovarali.

Borba protiv terorizma, rješavanje migrantske krize u svijetu, uspostava mira i stabilnosti u svijetu još su neke od važnih tema o kojima su Erdogan i Moon istakli neophodnost većeg zalaganja cijele međunarodne zajednice, piše Anadolija.

Moon i Erdogan su nakon sastanka prisustvovali i ceremoniji potpisivanja četiri bilateralna sporazuma o saradnji u oblastima obrazovanja, informisanja, telekomunikacija, industrije, energetike i zdravstva.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...