Erdogan naglasio važnost saveza uoči Samita NATO-a

preporučujemo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio je važnost saveza pred samit NATO-a koji počinje u ponedeljak.

– Učestvovat ćemo na važnom samitu gdje će biti donijete odluke za predstojeći NATO 2030 proces, a koji će utvrditi put saveza za narednih deset godina – rekao je Erdogan novinarima pred odlazak u Brisel.

On je naveo da će Turska još jednom ukazati na važnost saveza sa partnerima, te dodao da Turska ne štiti samo svoje, već i granice NATO-a. Erdogan je rekao da će tokom sastanka sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama samita NATO-a razgovarati o širokom spektru pitanja, uključujući bilateralne veze.

Kazao je da, iako Turska ispunjava svoja obećanja u pogledu kupovine aviona F-35, SAD to nisu uspjele. U 2019. godini, Washington je objavio da izbacuje Tursku iz programa stelt borbenih aviona F-35 zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400.

SAD su tvrdile da će ruski S-400 ugroziti sigurnost F-35, ali Turska je rekla da su ti strahovi neutemeljeni i više puta je predlagala uspostavljanje komisije koja bi razjasnila to pitanje. Kada je riječ o Afganistanu, Erdogan je rekao da je Turska “jedina zemlja kojoj se može vjerovati da će nastaviti proces” nakon povlačenja SAD-a iz te zemlje.

Osudivši teroristički napad na bolnicu u Afrinu, na sjeveru Sirije, predsjednik Turske je kazao da ti napadi pokazuju izdajnički i varvarski karakter PKK/YPG/SDG terorističkih grupa. U napadu je u subotu ubijeno najmanje 13 civilnih pacijenata, a povrijeđeno više od 27.

Lideri NATO zemalja će na Samitu koji počinje sutra razgovarati o putanji tog vojnog saveza u narednih deset godina a u odnosu na izazove kao što su Kina, Rusija i cyber prijetnje. Erdogan će se sastati sa predsjednikom SAD-a, što je prvi susret nakon što je Joe Biden stupio na dužnost, kao i sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Najnovije

Vakcinisane osobe šire delta soj koronavirusa u istoj mjeri kao i nevakcinisane

Potpuno vakcinisane osobe bi mogle širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, pokazuje to interni dokument...