Erdogan: Neka ovaj praznik donese blagoslov islamskom svijetu i čitavom čovječanstvu

preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je prigodnu video poruku povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama u kojoj je istakao da je Turska pravovremenim mjerama i zdravstvenim politikama u velikoj mjeri pandemiju COVID-19 stavila pod kontrolu.

– Kao zemlja koja je u velikoj mjeri stavila pod kontrolu epidemiju COVID-19 i načinila korake ka normalizaciji, Turska Bajram dočekuje u dosta boljim okolnostima – kazao je Erdogan u poruci.

Posebno je naglasio značaj vakcinacije protiv bolesti COVID-19.

– Napredak koji ćemo vakcinacijom postići od presudne je važnosti u pogledu zdravlja građana, morala nacije i ostvarenja ciljeva države – rekao je Erdogan, dodajući da se Turska nalazi među vodećim državama u pogledu vakcinacije protiv COVID-19.

– Na vrlo smo dobrom nivou u odnosu na svjetski prosjek u vakcinaciji protiv COVID-19. Nemamo nikakvih problema u opskrbi vakcinama – kazao je.

Erdogan je također uputio apel građanima, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu protiv COVID-19.

– Pozivam sve naše građane da iskoriste uslugu vakcinacije koju sada nudimo svim osobama starijim od 18 godina – rekao je predsjednik Turske.

Svim muslimanima u svijetu je čestitao praznik Kurban-bajram.

– Želimo da ovi blagoslovljeni dani donesu blagoslov našem narodu, islamskom svijetu i čitavom čovječanstvu – rekao je Erdogan te dodao:

– Naravno, žalimo što još uvijek nismo u mogućnosti ispuniti dužnost hadža koja je sastavni dio Kurban-bajrama. Nadamo se da ćemo ubrzo doživjeti i dane kada će se hodočašće, koje će se ove godine održati uz ograničeno učešće vjernika, opet obavljati uz prisustvo miliona ljudi. Da bismo se u potpunosti riješili pandemije koja pogađa našu državu kao i cijeli svijet, ne smijemo odustati od poštivanja mjera predostrožnosti.

Izrazio je nadu da će domaća vakcina protiv COVID-19 u Turskoj biti spremna za upotrebu do kraja godine.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...