Erdogan osudio izraelske intervencije protiv vjernika u Al-Aksi

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonski je danas razgovarao s palestinskim kolegom Mahmoudom Abbasom i oštro osudio intervencije Izraela protiv vjernika u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem), javlja Anadolu Agency (AA).

– Tokom našeg razgovora, rekao sam gospodinu Abbasu da oštro osuđujem intervencije Izraela protiv vjernika u džamiji Al-Aksa i da ćemo se suprotstaviti provokacijama i prijetnjama statusu i duhovnosti Al-Akse – naveo je Erdogan na svom Twitteru nalogu.

Turski lider je odao počast i pomolio se za Allahovu milost za poginule u izraelskim napadima i uputio želje za brzi oporavak povrijeđenim.

Erdogan je ponovio podršku koju Turska pruža Palestini u njenoj borbi, rekavši da aktuelni događaji podsjećaju na neophodnost da sve palestinske grupe odlučnije rade na jedinstvu i pomirenju.

Predsjednik Turske Erdogan je također rekao da je prenio svoju zahvalnost palestinskom kolegi Abbasu na njegovoj uzdržanošću i razboritom vodstvu u kontekstu izgradnje nacionalnog jedinstva.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu Al-Akse, kada su povrijeđene stotine vjernika.

Danas je više od 700 jevrejskih doseljenika nasilno ušlo u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...