Erdogan potpisao odluku: Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj 14. maja, trebali biti 18. juna

Preporučujemo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u petak Odluku o raspisivanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji za 14. maj ove godine, javlja Anadolija.

– S ovlastima koje mi daje član 116. našeg Ustava, potpisao sam Odluku za održavanje izbora 14. maja, koji su trebali biti održani 18. juna 2023. – rekao je Recep Tayyip Erdogan u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari.

Odluka će sutra biti objavljena u Službenom listu Republike Turske.

– I u izbornom procesu naš program će se sastojati od liječenja rana stradalih u zemljotresima i nadoknade ekonomske i socijalne štete od ove katastrofe – rekao je Erdogan.

Govorio je o zadatim ciljevima u regijama pogođenim razornim zemljotresima.

– Cilj nam je za godinu izgraditi i oštećenim predati 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća – rekao je Erdogan, te dodao:

– Odlučni smo korak po korak raditi dok ne stvorimo nove, sigurne i mirne životne prostore za naših 3,5 miliona ljudi.

Turski narod će 14. maja izabrati ne samo predsjednika već i 600 zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Repulike Turske.

Turski birači su 2017. godine putem referenduma odlučili prijeći s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja. Od 2018. Turska je ukinula funkciju premijera i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...