Erdogan: Sarađivao sam dobro sa svim predsjednicima SAD-a, ali s Bidenom nije dobro počelo

preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi Turska i Sjedinjene Američke Države (SAD), kao dvije članice NATO-a, trebale biti u dosta drugačijem položaju, javlja Anadolu Agency (AA).

“SAD trenutno podržava terorističke organizacije, što je mimo očekivanja“, kazao je Erdogan novinarima nakon što je klanjao džuma-namaz u Istanbulu.

Erdogan je također kazao da, umjesto borbe protiv terorizma, SAD takvim organizacijama pruža značajne količine oružja, opreme i vozila. On je kazao da Turska kao članica NATO-a svijetu mora reći da SAD podržava teroriste YPG/PKK-a.

“Baš kao i Trumpova administracija, i Biden je počeo davati oružje, municiju i opremu terorističkim organizacijama. Nećemo ovo samo gledati. Kada pogledate oružje koje je trenutno u rukama talibana, to oružje pripada SAD-u. Stoga će morati platiti cijenu”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Erdogan osvrnuo se i na trenutne odnose sa SAD-om i američkim predsjednikom Bidenom te je istakao kako relacije nisu počele na najbolji mogući način.
U saopćenju Erdogan se osvrnuo na odnose koje je imao s američkim predsjednicima u prošlosti te je naglasio kako su oni bili znatno bolji nego što je to slučaj s Bidenom.

“Dobro sam sarađivao s Bushom, Obamom i Trumpom, ali ne mogu reći da je saradnja dobro počela s Bidenom. Ne mogu reći da smo zauzeli dobre pozicije”, rekao je Erdogan.
Naročito se osvrnuo na trenutne tenzije koje su prisutne između Turske i SAD-a, a koje se tiču nabavke ruskog S-400 sistema.
“SAD mora shvatiti da se Turska neće povući iz dogovora o S-400”, naveo je Erdogan.
Turski predsjednik je rekao da su Sjedinjene Američke Države tokom krize u Afganistanu povukle nekoliko poteza bez dodatnih konsultacija s Turskom.

“Za Tursku je nezamislivo otvoriti vrata države i prihvatiti sve afganistanske izbjeglice. Naša zemlja nije otvoreni koridor. Sjedinjene Američke Države ne mogu reći da moramo primiti sve izbjeglice i zbog toga i oni moraju poduzeti određene korake vezane za izbjeglice iz Afganistana”, poručio je turski predsjednik.

Komentirajući skori susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je kazao da su njegova očekivanja od Putina mnogo drugačija s obzirom da režim u Siriji stvara sigurnosnu prijetnju na jugu Turske.

“Kao prijatelj, očekujem drugačije pristupe od uvaženog Putina i Rusije, u sklopu naše solidarnosti. Borbu na južnoj granici naše zemlje trebamo voditi zajednički“, poručio je Erdogan.

Ističući kako SAD ovih dana nije zainteresiran za Siriju, Erdogan je kazao da Turska, Iran i Rusija trebaju razgovarati o načinima uspostave mirne zone u Siriji.

“Radimo na daljem unapređivanju naših bilateralnih odnosa sa Rusijom i imamo cilj dostizanja trgovinske razmjene u iznosu od sto milijardi dolara“, kazao je Erdogan.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...