Erdogan se sastao s vođom Hamasa, pozvao je na jedinstvo protiv Izraela

Preporučujemo

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je, na kraju sastanka s vođom Hamasa Ismailom Haniyehom u Istanbulu, pozvao Palestince “na jedinstvo” protiv Izraela.

- -

“Ključno je da Palestinci u ovome procesu djeluju ujedinjeno. Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobjede vode kroz jedinstvo i integritet”, rekao je Erdogan.

Nakon napetosti između dviju zemalja, Izraela i Irana, Erdogan je istakao da “ono što se nedavno dogodilo ne bi trebalo rezultirati jačanjem Izraela”. Kazao je i kako je “važno djelovati tako da se fokus zadrži na Gazi”, stoji u objavi turskog predsjedništva.

Na kraju je turski predsjednik rekao da će Turska “nastaviti s humanitarnom pomoći Palestini kako bi što više ublažila patnje” stanovništva Gaze, stoji u saopćenju.

Turska je jedna od zemalja koje od početka sukoba šalju pomoć stanovništvu palestinskog teritorija. Dosad je u regiju već poslala 45.000 tona hrane i lijekova.

- -

Erdogan je podsjetio i da je njegova zemlja uvela “niz sankcija protiv Izraela, među kojima su i trgovinska ograničenja”. Trgovinska ograničenja na snazi su od 9. aprila.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...