Erdogan: Spasit ćemo naše odnose s Kirgistanom iz sjene FETO-a

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da jača bilateralne odnose s Kirgistanom i spasi ih iz sjene terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan boravi u zvaničnoj posjeti Kirgistanu, a danas mu je uručena i titula počasnog doktora nauka na Univerzitetu Manas u Biškeku.

- -

Riječ je o tursko-kirgistanskom univerzitetu, a titula počasnog doktora nauka na svečanosti je uručena i predsjedniku Kirgistana Soonbayju Jeenbekovu.

 “Turska ulaže velike napore u intenziviranje političkih, ekonomskih, trgovinskih i kulturnih odnosa sa bratskim i prijateljskim Kirgistanom. Spašavanjem tih odnosa iz sjene terorističke organizacije FETO ćemo dodatno ojačati našu saradnju“, poručio je Erdogan.

U obračanju prisutnim Erdogan je upozorio na prijetnju terorističke organizacije FETO koju je nazvao podmuklom i tajnom tvorevinom.

“FETO je izdajnička teroristička organizacija, a Kirgistanci su naša braća. Ti teroristi bi, ne daj Bože, sutra mogli i ovdje ponoviti 15. juli i pokušaj vojnog udara kojeg su izveli u Turskoj. Oni su podli i podmukli i s najboljom namjerom na to upozoravamo svoju braću i prijatelje“, kazao je turski predsjednik Erdogan.

- -

Erdogan je položio i kamen temeljac za izgradnju medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Manas.

FETO i njegov vođa Fetullah Gulen vodili su dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe. Ta teroristička organizacija je 15. jula 2016. godine pokušala izvesti i vojni udar u Turskoj u čemu je život izgubila 251 osoba, a skoro 2.200 ljudi je ranjeno.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...