Erdogan: Spasit ćemo naše odnose s Kirgistanom iz sjene FETO-a

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da jača bilateralne odnose s Kirgistanom i spasi ih iz sjene terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan boravi u zvaničnoj posjeti Kirgistanu, a danas mu je uručena i titula počasnog doktora nauka na Univerzitetu Manas u Biškeku.

Riječ je o tursko-kirgistanskom univerzitetu, a titula počasnog doktora nauka na svečanosti je uručena i predsjedniku Kirgistana Soonbayju Jeenbekovu.

 “Turska ulaže velike napore u intenziviranje političkih, ekonomskih, trgovinskih i kulturnih odnosa sa bratskim i prijateljskim Kirgistanom. Spašavanjem tih odnosa iz sjene terorističke organizacije FETO ćemo dodatno ojačati našu saradnju“, poručio je Erdogan.

U obračanju prisutnim Erdogan je upozorio na prijetnju terorističke organizacije FETO koju je nazvao podmuklom i tajnom tvorevinom.

“FETO je izdajnička teroristička organizacija, a Kirgistanci su naša braća. Ti teroristi bi, ne daj Bože, sutra mogli i ovdje ponoviti 15. juli i pokušaj vojnog udara kojeg su izveli u Turskoj. Oni su podli i podmukli i s najboljom namjerom na to upozoravamo svoju braću i prijatelje“, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je položio i kamen temeljac za izgradnju medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Manas.

FETO i njegov vođa Fetullah Gulen vodili su dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe. Ta teroristička organizacija je 15. jula 2016. godine pokušala izvesti i vojni udar u Turskoj u čemu je život izgubila 251 osoba, a skoro 2.200 ljudi je ranjeno.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...