Erdogan: Turska će nastaviti odlučne napore za trajni prekid vatre u Ukrajini

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja odlučno nastaviti napore za uspostavu trajnog prekida vatre između Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari primio njemačkog kancelara Olafa Scholza, a dvojica lidera su se nakon sastanka obratili novinarima, ističući neophodnost okončanja rata u Ukrajini.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da su se Turska i Njemačka saglasne da pojačaju diplomatske napore za rješavanje ukrajinske ratne krize, a istovremeno poduzmu mjere za zaštitu evropske sigurnosti.

-Nastavit ćemo, bez oklijevanja, naše napore za uspostavljanje trajnog prekida vatre- kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao da su Turska i Njemačka saglasne i o neophodnosti jačanja bilateralnih ekonomskih odnosa, s akcentom na povećanje obima bilateralne trgovine. Njemačka je već najveća destinacija za turski izvoz.

-Naš obim trgovine s Njemačkom u 2020. bio je 38 milijardi, a u 2021. premašio je 41 milijardu dolara. Odlučni smo povećati ga na 50 milijardi- kazao je Erdogan.

Njemački kancelar Scholz je u obraćanju novinarima u Ankari pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da hitno zaustavi rat protiv Ukrajine, dodajući da je zaštita izbjeglica humanitarna odgovornost.

-Smatramo da je zatvaranje turskih moreuza za ratne brodove u skladu s Sporazumom iz Montreuxa važan doprinos. Zahvalni smo na tome- rekao je Scholz.

Scholz je istakao značaj saradnje Evropske unije i Turkiye u oblasti energetike.

On je najavio da će biti aktivirani formati dijaloga na visokom nivou između Turkiye i EU-a.

-Želimo bolje iskoristiti veliki potencijal u našim odnosima. Moja vlada je preuzela odgovornost za to- istakao je Scholz, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, naslijedivši kancelarku Angele Merkel koja je na čelu njemačke vlade bila 16 godina.

Najnovije

Toplane Sarajevo: Veliki kvar na toplovodu, više gradskih ulica bez grijanja

Jučer se na došlo do pucanja cijevi i curenja tehnološke vode na toplovodu zbog čega su brojne gradske ulice...