Erdogan: Turska je na nivou da sama proizvodi 65 posto potreba u odbrambenoj industriji

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, prilikom posjete istanbulskom TEKNOFEST-u, poručio je kako je njegova zemlja danas u stanju da proizvede 65 posto ukupnih potreba u oblasi odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u posjetio Festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije TEKNOFEST, koji je prije dva dana u Istanbulu po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Erdogan se tom prilikom obratio brojnim posjetiocima.

- -

Govoreći o značaju tehnološkog razvoja, Erdogan je ukazao i na značaj digitalne sigurnoti u današnjem svijetu.

 “Ako nemate digitalnu sigurnost, koliko god poduzimali fizičke mjere ne možete u pravom smislu ostvariti slobodu”, istakao je Erdogan, te dodao: “Dok god u oblasti tehnologije budemo samo korisnici, ni na kom planu ne možemo zagarantovati našu slobodu.”

Erodgan je također kazao kako je “Turska danas dosegla nivo da je u stanju proizvesti 65 posto od ukupnih potreba u oblasti odbrambene industrije”.

“U današnjem svijetu, glavni uvjet za nezavisnost u punom smislu jeste da zemlja dostigne nivo da dizajnira, proizvodi i izvozi u oblasti tehnologije”, rekao je Erdogan.

- -

Erdogan je rekao kako Turska pokreće mobilizaciju povratka turskih naučnika iz cijelog svijeta, koje je ovom prilikom pozvao da se vrate u domovinu u uključe u tehnološke korake koje pokreće ova zemlja.

Nakon obraćanja dodijeljena su i priznanja najuspješnijima na takmičenjima koja su održana o okviru prvog TEKNOFEST-a, a nagrade je uručio Erdogan.

Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner AA, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul. Festival se održava na trećem istanbulskom aerodromu.

U okviru festivala održano je niz tehnoloških prezentacija i takmičenja u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz takmičenja istovremeno su prezentovani tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letjelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letjelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao dostignuća iz oblasti robotike.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...