Erdogan: Turska odbacuje plan o uspostavi tampon zone u Gazi

Preporučujemo

Turska odbacuje plan za uspostavu poslijeratne tampon zone u Gazi jer bi to bilo nepoštovanje prema Palestincima, izjavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Reuters je prošle sedmice javio da je Izrael prenio planove za tampon zonu nekoliko arapskih država i Turske.

- -

Obraćajući se novinarima na letu iz Dohe, Erdogan je rekao da će o upravljanju Gazom i budućnosti nakon rata odlučivati samo Palestinci.

– Čak i debatu o planu o toj (tampon-zoni) smatram nepoštovanjem prema mojoj palestinskoj braći i sestrama. Za nas ovo nije plan koji se može debatirati, razmatrati ili raspravljati – naveo je Erdoganov ured riječi turskog čelnika.

Pozivajući Izrael da vrati teritorije koje je okupirao i okonča naseljavanje na tim teritorijama, rekao je: “Izrael mora ukloniti teroriste – koje prodaje svijetu kao doseljenike – iz tih kuća i tih teritorja i razmisliti o tome kako može izgraditi mirnu budućnost s Palestincima.”

Ankara je oštro kritizirala izraelsku vojnu kampanju u Gazi, i podržava s dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinski sukob i ugošćuje neke pripadnike Hamasa. Za razliku od većine svojih NATO saveznica i nekih arapskih država, Ankara Hamas ne smatra terorističkom grupom.

- -

Erdogan je rekao da je Izrael postao “razmaženo dijete Zapada” i okrivio zapadnu podršku Izraelu za situaciju u regionu.

Upitan o izvještajima da izraelski zvaničnici žele proganjati pripadnike Hamasa u drugim zemljama, Erdogan je rekao da bi izvođenje takve operacije u Turskoj imalo “veoma ozbiljne” posljedice.

– U slučaju da naprave takvu grešku, trebali bi znati da će platiti cijenu za ovo veoma, veoma visoko – rekao je on.

Erdogan je rekao da Turska i Katar žele obnoviti Gazu, i da je Turska spremna djelovati kao garant ili biti domaćin mirovne konferencije, prenosi Reuters.

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...